Misslyckas fack och arbetsgivare att komma överens om bland annat fler undantag från turordningen måste regeringen genomföra förslagen i den utredning som gjorts.
– Om de (fack och arbetsgivare) inte kommer överens finns det tydligt beskrivet i januariavtalet att utredningen ska bli lag, säger Sabuni i en intervju i Sveriges radios P1 Morgon.
– Om de (Socialdemokraterna) bryter januariavtalet då kommer vi att ta ansvar och lämnar samarbetet. Jag finns i det här samarbetet för att göra skillnad för människor i Sverige, inte för att upprätthålla socialdemokratiskt maktinnehav, säger hon.
Både statsministern och, framför allt, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), hävdar att regeringens särskilde utredare av arbetsrätten misslyckades med att lägga förslag som innebär att maktbalansen mellan fack och arbetsgivare upprätthålls. Nordmark har kritiserat utredningen och sagt att förslagen inte kan genomföras som de är.
Sabuni tror dock att S är lite extra högljudda nu, för att blidka facken.
– Men jag räknar kallt med att de kommer att göra rätt, säger Sabuni om vad hon tror om S vilja att fullfölja januariavtalets skrivningar om ändringar i arbetsrätten.
Nyamko Sabuni hävdar att ändringar i arbetsrätten, som fler undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar, är en viktig del i att minska det partiet kallar integrationsskulden och få in fler nyanlända och utrikesfödda på arbetsmarknaden. Arbetsrätten som den ser ut nu gynnar bara dem som redan har ett jobb, inte de som står utanför, anser hon.