På Bjud grönsaker utanför skånska Vellinge har det mesta av säsongens salladssorter och olika kålsorter planterats i jorden, men företaget märkte snabbt av coronapandemins effekter.
– Vi fick höra av våra kunder att det behövdes en minskning eftersom de levererar till restauranger som just nu inte har samma behov. Så sedan en till två veckor tillbaka har vi minskat lite på odlingen av vissa produkter, säger Madeleine Källström, som är personalansvarig på företaget.
Stor ovisshet
Till planteringen krävs det inte lika mycket arbetskraft, men den stora oron är hur det ser ut när salladen ska börja skördas i mitten och slutet av maj. Då behöver företaget få in runt 50 säsongsarbetare, men stängda gränser i Europa och interna restriktioner inom länder gör ovissheten stor.
– Vi jobbar på som att vi skulle få folk till skörden. Vi får in lite folk nu som kommer direkt till Sverige från Rumänien, men de som brukar komma från Polen år efter år vet jag inte om de kan komma. Det kan ju hända att vi skulle kunna få in fler, men då kanske det inte finns några flyglinjer, säger Madeleine Källström.
Intresseorganisationen Lantbrukarnas riksförbund (LRF) varnade tidigt för att lantbruket skriker efter arbetskraft när de utländska säsongsarbetarna inte kan ta sig till Sverige. Då räknade LRF fram att det behövs runt 5 000 personer till trädgårdsnäringen och 3 000 till skogsnäringen.
– Det stora behovet av folk kommer lite längre fram när det blir dags att skörda jordgubbar och annat på frilandsodling, men det finns ett visst behov nu vad gäller plantering och skötsel. Den andra branschen som är drabbad är skogsnäringen vad gäller plantering och röjning, och i åtminstone södra Sverige är planteringen i gång, säger Palle Borgström, riksförbundsordförande på LRF.
Tomt i hyllorna?
Olika sektorer inom trädgårdsnäringen har olika behov, men rent generellt är de flesta lantbrukare i fasen att de redan nu behöver veta om de har arbetskraft till sommaren.
– Så att man verkligen vet att man kommer att kunna skörda det man planterar. Löser man inte det här är det högst sannolikt att det kommer att vara tomt i en del hyllor i butikernas frukt- och grönsakstorg i sommar. Vi kommer inte att kunna fylla på med import på samma sätt och det finns en stor risk att produktionen i Sverige inte kommer att ligga på samma nivå som den gjort tidigare år, säger Palle Borgström.
TT: Varför har man ett behov av utländsk arbetskraft – har de lägre löner jämfört med svenska arbetstagare?
– I grunden är det inte så mycket en lönefråga. De allra flesta i branschen betalar avtalsenliga löner, så det är inte det som det handlar om. Dels är det ett säsongsjobb och det är inte så många i Sverige som kan försörja sig på ett säsongsjobb under sommaren. Det skulle kunna finnas en potential i studenter, men som det har varit tidigare har de sökt sig mer till exempelvis restaurangbranschen, säger Borgström.
"I ur och skur"
En annan orsak är att jobben kan vara enformiga och tungarbetade samt att arbetet inte är attraktivt för exempelvis svenska ungdomar, säger Borgström.
För Bjud Grönsaker i Vellinge kan det bli så att man säkrar en del av sin arbetskraft från närområdet.
– Kommunen och Arbetsförmedlingen har ringt, och skolungdomar som är osäkra på sina sommarjobb har hört av sig. Så jag har lite kontakter, men det är ju folk som aldrig har varit ute och skurit sallad eller blomkål. Frågan är om de är redo för att vara ute åtta timmar om dagen i ur och skur, i sol och värme, säger Madeleine Källström.