Bostadsaffärer uteblir av coronaoro

Coronaoron fortsätter att slå mot bostadsmarknaden. Antalet affärer minskar och pristapp syns i storstäderna, enligt siffror från Hemnet.
–Köparna på bostadsmarknaden är fortfarande oroliga, säger analytikern Erik Holmberg till TT.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Arbetsmarknad2020-04-24 06:05

Det görs allt färre bostadsaffärer, enligt siffror från Hemnet som TT har tagit del av. Under de tre sista veckorna i mars såldes det 6 procent färre bostadsrätter jämfört med samma period förra året. Nu är motsvarande säljvolym för de senaste tre veckorna 17 procent lägre än motsvarande veckor i fjol.

– Köparna på bostadsmarknaden är fortfarande oroliga och tror i stor utsträckning på nedgång i priserna framöver. Det är en väldigt kraftig förändring jämfört med hur det såg ut i februari då vi i princip noterade prisrekord och en väldigt het marknad, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, till TT.

Ökat utbud

När prisförväntningarna faller hos köparna är det färre som är benägna att gå in i budgivningar. Till följd uppstår det ett tydligt avstånd mellan köpare och säljare, eftersom säljare vill få ett liknande pris som bostäder såldes för tidigare i år.

– Får man inte ett liknande bud får man antingen acceptera de priser man får i dag, och då får vi generellt prisminskningar. Eller så avvaktar man och då går säljvolymerna ned, för att bostäderna inte säljs.

Det leder i sin tur till ett större utbud av bostäder. Tredje veckan i april var utbudet i riket 10 procent större än samma period i fjol, 11 procent i Stockholm och 13 procent innanför tullarna i Stockholm.

Prisnedgångar

I mitten av april noterades en viss prisnedgång – framför allt i storstäderna. I hela landet syns mycket små nedgångar, men nedgången i Stockholm bidrar till prisminskningen.

– Det är egentligen ett storstadsfenomen samt där priserna är högst, säger Erik Holmberg och fortsätter:

– Sedan handlar det här om vad det får för effekter på längre sikt. Än så länge skulle jag säga att det är ganska odramatiskt – det är inga prisras utan det är lite nedgångar i Stockholm.

Signaleras det positiva indikationer på ekonomin framöver och om människor återgår till sina arbeten kan pristappet återhämtas snabbt, enligt Erik Holmberg. Blir det däremot en mer långgående recession och en lägre konjunktur med ökad arbetslöshet kan bostadspriserna gå ned desto mer.

Längre säljtider

Under mars var det rekordlåga säljtider till följd av att problematiken på bostadsmarknaden slog till och säljare blev stressade. Man ville avsluta affären så snart som möjligt i rädsla för att krisen skulle accelerera och omöjliggöra försäljning.

– Det gjorde att vi såg i genomsnitt väldigt snabba försäljningar i mars. Hittills i april har det studsat tillbaka ganska mycket, vilket är ganska naturligt, för har vi en marknad där utbudet är högre och där köparna är mer försiktiga. Då ökar även försäljningstiderna, säger Erik Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!