Bussförarna fick rätt – får avspärrningar

Jönköpings Länstrafik tycker att plexiglas räcker. Men Arbetsmiljöverket gav bussförarna rätt. Nu blir det avspärrningar bakom föraren även i Jönköpings bussar. Det innebär att busstrafiken kan komma i gång igen efter Kommunals skyddsstopp.

Busstrafiken i Jönköping kan stoppas vid lunchtid på tisdagen. Arkivbild.

Busstrafiken i Jönköping kan stoppas vid lunchtid på tisdagen. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani / TT

Arbetsmarknad2020-04-28 11:15

Stadstrafiken i Jönköping stannade vid lunchtid på tisdagen, sedan fackförbundet Kommunal lagt ett skyddsstopp på grund av smittorisken för busschaufförerna.

Efter några timmar kom dock ett positivt besked från Arbetsmiljöverket – Keolis som driver busstrafiken måste se till att den främre delen av bussarna spärras av.

Det innebär att trafiken kan börja rulla igen framåt kvällen.

Kan rulla i gång

– Så fort de får i gång avspärrningarna kommer bussarna i gång en efter en. Så någon gång under kvällen kommer bussarna att rulla i gång igen, säger Michael Lundgren, Kommunals skyddsombud hos bussföretaget Keolis, till P4 Jönköping.

Enligt både Kommunal och Keolis har det varit Jönköpings Länstrafik (JLT) som varit emot en avspärrning inne i bussarna.

Keolis driver busstrafik även i Stockholm, Göteborg, Dalarna och Karlstad. I de områdena var de främre raderna i bussarna redan sedan tidigare avspärrade.

– Som vi ser det är det JLT:s beslut att hålla utrymmet närmast förarna öppet, sade Andris Zvejnieks på Keolis presstjänst till TT tidigare under tisdagen.

Ville ha plexiglas

Enligt Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings Länstrafik, har knäckfrågan varit huruvida det fortsatt ska vara möjligt att köpa biljett ombord på bussarna.

JLT har därför föreslagit att plexiglasskivor ska monteras i bussarna, likt dem som de senaste veckorna dykt upp i exempelvis mataffärer. Nu blir det mot bolagets vilja i stället avspärrningar framme hos förarna.

– Egentligen hade vi hoppats på en lösning med plexiskiva i stället. Då hade andra saker blivit lite enklare, säger Carl-Johan Sjöberg.

– Det är positivt att vi fått ett besked. Men det är egentligen inte en bra lösning tycker vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!