I Sverige finns ungefär 80 domstolar och nämnder. Alla är egna myndigheter och de flesta ganska små organisationer, med kanske fem till åtta domare. Och det kan ställa till stora problem vid vakanser.
– Det blir ganska sårbara organisationer. Om man är fyra domare och en försvinner är det 25 procent bort. Samtidigt kan man inte i 80 myndigheter bygga upp en reservkapacitet för att hantera det, därför behövs en central organisation för att möta den här sårbarheten, säger Mikael Forsgren.
Rekryteringsproblem
Han är kanslichef på den så kallade förstärkningsstyrkan, som består av domare som rycker ut till landets domstolar när luckor uppstår. Verksamheten började i ganska liten skala 2012, och dess domare kom under några år efter migrationskrisen 2015 att uteslutande användas för att hantera den stora mängd migrationsmål som uppstod. Nu ska en nystart och utökning av styrkan ske, enligt Mikael Forsgren.
– Nu ska vi se till att styrkan finns tillgänglig för alla domstolar igen, och skala upp den också. Just nu är vi ungefär tolv stycken och det är alldeles för få för att möta behoven. Jag hoppas att vi kan ha fördubblat styrkan vid utgången av nästa år, säger han.
Styrkan kan dels vara till hjälp under kortare perioder vid exempelvis sjukdomsfall, dels under längre perioder när domstolar har svårt att rekrytera fasta domare – ett ganska vanligt problem hos tingsrätter utanför storstäderna.
Väntande mål
Under coronapandemin har många mål ställts in, vilket gjorde att behovet av förstärkningsstyrkan sjönk under våren. Samtidigt innebär det att köerna av väntande ärenden bara vuxit, vilket är ett problem som nu måste tas omhand.
– Nu ser jag ett kraftigt ökat tryck inför hösten, där det som inte avgjorts under våren måste avgöras. Det är en tydligt ökad efterfrågan på förstärkningsstyrkan, säger Mikael Forsgren.
Förstärkningsstyrkan ska också utökas med domstolshandläggare som kan hoppa in där behov uppstår.
– Handläggare tror jag kommer att göra väldigt mycket nytta för de kanslier som hamnar i problem. Kan ingen expediera papper, domar och beslut då stoppas all verksamhet upp, säger Forsgren.
Flexibilitet krävs
En av dem som varit med sedan start är rådmannen Sofia Tauson. Under åren har hon hoppat in på hovrätt och hos tingsrätterna i bland annat Ystad, Lund, Helsingborg, Luleå och nu senast i Malmö. Det har både varit längre och kortare uppdrag.
– Man får se otroligt många olika arbetsplatser och arbetssätt, och jag tycker att den variationen är jättekul, säger hon.
– Ibland när man varit en längre tid på en plats kan det kännas lite bekvämt och då är det lite jobbigare att byta arbetsplats. Men det kan också vara så att man känner att det börjar klia lite i fingrarna och att det är dags att göra något annat ett tag, att det är kul att byta.
Sofia Tauson tror att det krävs en viss personlighet för att trivas i förstärkningsstyrkan.
– Jag tror att man som person är ganska flexibel, tycker det är kul att träffa människor och att det är roligt med nya rutiner och arbetssätt. Annars hade man inte hoppat på det från början. Man får liksom inte vara trygghetssökande på det sättet, säger Sofia Tauson.