Explosionsartad ökning för videokonferenser

Antalet digitala möten har ökat kraftigt i coronakrisen. Som ett exempel har Googles företagslösning Meet trettiofaldigat antalet användare sedan januari. Ursprunget till produkten finns i Stockholm.

Serge Lachapelle är produktchef på Googles Stockholmskontor.

Serge Lachapelle är produktchef på Googles Stockholmskontor.

Foto: Google

Arbetsmarknad2020-04-29 12:21

– Det är ganska otroligt att se. Jag har jobbat inom videokonferens i nästan 25 år nu och det här har jag aldrig sett tidigare. Och förhoppningsvis kommer vi aldrig att se det igen, säger Serge Lachapelle, produktchef på Googles Stockholmskontor.

Härifrån utvecklas och sköts majoriteten av Googles företagslösning för videosamtal, som växt närmast explosionsartat. Sedan januari har tre miljoner nya användare tillkommit per dag, och förra veckan passerade antalet dagliga användare 100 miljoner, enligt Google.

Nätjätten är inte ensam på marknaden för videosamtalstjänster, här finns även bland annat Zoom, Skype och Microsoft Teams.

Snabbt öka kapaciteten

Ökningen här har ställt hårda krav på Google att snabbt öka kapaciteten i systemet och utveckla nya funktioner. Nästan samtliga på utvecklingssidan på Stockholmskontoret, ungefär 200 personer, jobbar just nu med Meet och relaterade produkter.

– Vi har jobbat systematiskt och det här är faktiskt också någonting som vi har förberett oss på. Under många år har vi övat på att datahallar går ner, att kapacitet måste flyttas, att folk inte kan komma till jobbet av olika orsaker. Lite tack vare det har vi lyckats klara det här på ett bra sätt, säger Serge Lachapelle.

Nu släpps Meet gratis till alla användare, alltså även privatpersoner. Tjänsten som heter Hangouts kommer att fasas ut.

– Vi har haft Meet som företagslösning under cirka tre år och vi har förbättrat den, gjort den säkrare och gjort så att den presterar bättre och bättre. Nu vill vi ta den upplevelsen och ge den till alla, säger Serge Lachapelle.

Varnat för ökad sårbarhet

I Sverige har myndigheter som Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varnat för att samhällets sårbarhet ökar när många jobbar på distans och känslig information riskerar att hanteras just via öppna videokonferenser.

– Absolut, man ska vara väldigt försiktig med vilken tjänst man väljer. Det finns jättebra tjänster där ute och det finns mindre bra tjänster, det är upp till var och en att identifiera vad som passar för dem, säger Serge Lachapelle.

Han menar dock att säkerheten i Googles tjänster är hög och intygar också att nätjätten inte sparar några data.

– Ingenting som görs i mötet, sägs i mötet eller syns i mötet hanteras av Google på något sätt.

TT: Vad tror du om framtiden för videokonferenser, efter coronakrisen?

– Det är klart att siffrorna kommer att gå ner. Men jag tror att många av oss kommer att ha upplevt att "hey, det går att jobba hemma lite mer". Det går att resa mindre, det går att göra saker på ett annat sätt. Jag tror att om man tittar på före och efter kommer det säkert att vara fler användare efter, än det var före.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!