Få föräldradagar för danska pappor

Danska pappor tar fortfarande ut en liten del av föräldraledigheten, visar nya siffror. Trycket ökar nu på regeringen att öronmärka fler dagar för fäderna.

I Danmark ökar pappornas uttag av föräldraledigheten alltför långsamt anser flera experter och politiker. Arkivbild.

I Danmark ökar pappornas uttag av föräldraledigheten alltför långsamt anser flera experter och politiker. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Arbetsmarknad2020-04-28 02:27

Under 2018 tog danska pappor i snitt ut knappt 32 dagar mot mammornas nästan 274 dagar under barnets första levnadsår, visar nya siffror från Danmarks statistik. För fäderna är det en ökning med 2,6 dagar sedan 2015, skriver Jyllands-Posten.

– Det är ju positivt att det har skett en ökning, men det är inte någon revolution. Och det är fortfarande mycket skevt fördelat, säger Nina Smith, professor i ekonomi vid Aarhus Universitet, till tidningen.

Utan fler öronmärkta dagar till papporna kommer det gå i "snigeltakt" att jämna ut skillnaden, anser hon.

"Pappadagar fungerar"

Steen Baagøe-Nielsen, lektor och forskare kring maskulinitet och familjeliv vid Roskilde Universitet, säger till tidningen att det är viktigt att trygghet och anknytning mellan barn och föräldrar grundläggs tidigt. Att papporna inte är hemma mer under barnets första år är ett problem för barnen, fäderna och jämställdheten på arbetsmarknaden. Fler öronmärkta pappadagar behövs, anser han.

– Det fungerar helt enkelt. Vi kan se en markant ökning på ganska få år efter att de infört öronmärkta ledigheter i bland annat Norge, Sverige och Island, säger han.

I Sverige tog männen 2018 ut drygt 29 procent av föräldraledigheten. De danska siffrorna för samma år landar på knappt 12 procent.

Minister positiv

I dag är två veckor av föräldraledigheten vikt för papporna. Ett EU-direktiv säger att minst två månader ska öronmärkas senast 2022. Företrädare för flera partier vill att regeringen agerar snabbare och går längre. Jämställdhets- och jordbruksminister Mogens Jensen (S) är inte främmande för det.

– Det formella kravet är att det ska ha skett före 2022, men jag förväntar mig att man kommer långt med det arbetet redan under årets lopp, säger han till tidningen.

Fakta: Danmarks föräldraledighet

Danmark har fyra olika typer av föräldraersättning.

Graviditetsledighet är fyra veckors ledighet inför födseln.

Födelseledighet är 14 veckors ledighet, som är öronmärkt för modern efter förlossningen, De första två veckorna är obligatoriska. Resten är frivilliga men kan inte överlåtas till pappan.

Två veckors betald ledighet är öronmärkta för moderns partner, oavsett om det är en man eller kvinna, och kan tas ut efter att barnet är fött.

Tillsammans har föräldrarna därefter rätt till 32 veckors ledighet som kan fördelas efter eget behov.

Källa: Jyllands-Posten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!