Förutom ålder är även fetma, graviditet, samt en rad sjukdomar riskfaktorer för covid-19. Trots att faktorerna ökar risken för allvarlig sjukdomsutveckling kan vårdpersonal i dag tvingas att jobba med covid-19-patienter – trots att de själva tillhör en riskgrupp. Det här vill Vårdförbundet ändra på.
– Vi vet för lite om hur personalen kommer att drabbas av detta, men vi vet att det innebär risker för våra medlemmars liv och hälsa, säger ordförande Sineva Ribeiro.
TT: Hur ser det ut ute på landets sjukhus?
– Det strids för fullt mellan skyddsombud och arbetsgivare ute i landet. Skyddsombuden funderar på att lägga skyddsstopp för enskilda individer som exempelvis är gravida och tvingas jobba på covid-19-avdelningen. Det borde inte behövas.
Utbredd misstro
Att även gravida sedan några dagar rekommenderas vara extra försiktiga har skapat en stor oro bland vårdpersonalen, där många själva är gravida.
– Vi har ingen aning om hur viruset påverkar barnet i framtiden, eller kvinnan för den delen, säger Ribeiro.
Oron blev inte mindre efter att en sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset avlidit efter att ha vårdat covid-19-patienter.
– Det finns en utbredd misstro mot att arbetsgivaren tar ansvar för arbetsmiljön. Det finns brister i skyddsutrustning, testning och rutiner för smittskydd samtidigt som vi ser en ökad inströmning av ärenden från förtvivlade medlemmar, säger Sineva Ribeiro.
Sade upp sig
Ribeiro hänvisar till ett fall i Norrbotten, där en sjuksköterska som tillhörde en riskgrupp och blev omplacerad till en covid-19-avdelning valde att säga upp sig.
– Vi har inte råd att förlora vårdpersonal i det här läget. Arbetsgivaren gör ett misstag här, det finns andra arbetsuppgifter personer i riskgrupp kan utföra, som att svara på 1177. Ingen ska behöva säga upp sig för att arbetsgivarna inte kan skydda riskgrupper från smitta.