Fler sökte sig till äldreomsorgen i sommar

Ovanligt många valde i år att söka sommarvikariat inom äldreomsorgen, enligt en rundringning till ett 20-tal kommuner runt om i landet som Sveriges Radio Ekot har gjort, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö.

Antalet ansökningar till kommunens sommarvikariat inom äldreomsorgen steg i år jämfört med tidigare år. Arkivbild.

Antalet ansökningar till kommunens sommarvikariat inom äldreomsorgen steg i år jämfört med tidigare år. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsmarknad2020-09-15 04:30

Ovanligt många valde i år att söka sommarvikariat inom äldreomsorgen, enligt en rundringning till ett 20-tal kommuner runt om i landet som Sveriges Radio Ekot har gjort, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö. Flera kommuner tror att det är osäkerheten i och med coronapandemin som har fått fler att söka sig till äldreomsorgen.

I Borås kom nästan dubbelt så många ansökningar in till kommunens sommarvikariat jämfört med förra året.

– Vi har haft en jättetuff rekryteringsutmaning under flera år i vård- och omsorgen och nu såg vi många fler sökande på de vikariat som vi hade ute, säger Maria Jonsson, förvaltningschef för vård- och äldreförvaltningen i Borås stad, till radion.

I år var dessutom kompetensen högre än tidigare hos de som sökte, uppger flera kommuner. Det handlar till exempel om flerårig arbetslivserfarenhet och körkort.

Trots sommarens ökade intresse är det en utmaning för många kommuner att fylla alla tjänster inom äldreomsorgen. De kommande sex åren kommer ytterligare 15 000 anställda att behövs årligen, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!