Flera regioner slutar använda krislägesavtalet

Antalet covid-patienter som behöver vårdas på sjukhus minskar runt om i landet och nu slutar många regioner använda krislägesavtalet som använts under pandemin. Därmed kan flera sjukhus återgå till ordinarie arbetstider och bättre framförhållning i schemaläggningar.

Karolinska universitetssjukhuset slutar med krislägesavtalet. Arkivbild.

Karolinska universitetssjukhuset slutar med krislägesavtalet. Arkivbild.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Arbetsmarknad2021-06-08 04:18

Under pandemin har totalt tio regioner begärt att få tillämpa det så kallade krislägesavtalet för sjukhuspersonal, vilket innebär schemaläggningar med kort varsel och arbetspass på 12,5 timmar, i stället för ordinarie åtta, mot en högre ersättning.

Men i takt med att smittotalet sjunker blir också fallen av covid-patienter som behöver sjukvård färre. Därför har flera regioner nu slutat använda sig av krislägesavtalet, enligt statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Bara sedan 28 maj har Gävleborg, Kalmar län, Dalarna och Uppsala gått ifrån.

"Nödvändig lösning"

Akademiska sjukhuset i Uppsala, som har arbetat inom krisavtalet sedan 11 mars, uppger att de successivt avvecklat avtalet sedan 21 maj.

"Under våren har 130 sjuksköterskor, 121 undersköterskor och 52 läkare anvisats arbete på krislägesavtalet i olika perioder. Det var en nödvändig lösning för att klara bemanningen inom intensiv- och intermediärvården, men det är tufft för våra medarbetare. Vi har hela tiden haft som ambition att inaktivera avtalet så fort som möjligt", säger Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

I dag tillämpas krislägesavtalet endast av tre regioner: Jönköping, Norrbotten och Stockholm. Nu uppger Karolinska universitetssjukhuset i region Stockholm att de går ifrån avtalet för intensivvårdsavdelningen (iva).

"Våra medarbetare har gjort stora uppoffringar för att kunna hjälpa de sammanlagt över 1 000 svårt sjuka covid-19 patienter som vårdats på iva på Karolinska. Nu vill vi att de ska kunna ha en bättre balans mellan fritid och arbete", säger Björn Persson, verksamhetschef för iva på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Många slutar

Medan vissa regioner har haft krislägesavtalet aktiverat under kortare perioder har Karolinskas iva-medarbetare tvingats jobba 12,5-timmarspass i över ett år, med undantag för ett stopp i höstas då pandemitrycket lättade något.

I höstas slutade ett trettiotal sjuksköterskor och undersköterskor på Karolinska i Solna och ett tiotal i Huddinge. I februari sade 19 sjuksköterskor upp sig. De båda sjukhusen har nu så svårt att få tag i personal att de anställer sjuksköterskor till iva utan intensivvårdsutbildning.

Fakta Krislägesavtalet

Krislägesavtalet aktiveras av SKR och Sobona – kommunala företagens arbetsgivarorganisation – på begäran av arbetsgivaren. Först måste arbetsgivaren själv ha försökt lösa situationen.

Avtalet innebär längre arbetstid och högre lön i form av en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor. Inom avtalet finns anpassade regler för dygns- och veckovila.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!