Fortfarande lika trångt på Stockholmskrogarna

Det är fortsatt trångt på krogarna i Stockholm. Hittills i juli har nästan var tredje restaurang eller bar som kontrollerats fått anmärkningar, bland annat om trängsel. I april, maj och juni var utfallet lika stort.

Gäster som flyttar bord och stolar på egen hand skapar huvudbry hos krogpersonalen, enligt miljöförvaltningen i Stockholms stad, som vittnar om fortsatt trängsel i huvudstaden. Arkivbild.

Gäster som flyttar bord och stolar på egen hand skapar huvudbry hos krogpersonalen, enligt miljöförvaltningen i Stockholms stad, som vittnar om fortsatt trängsel i huvudstaden. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad2020-07-25 20:05

Låt gästerna ha minst en meter till andra sällskap. Erbjud handsprid. Motverka trängsel. Informera.

Krögare runt om i landet måste följa Folkhälsomyndighetens regler för att minska spridningen av covid-19. Sedan första juli tillåts kommunerna fatta beslut om att stänga krogar som man anser inte följer reglerna.

I april inledde miljöförvaltningen i Stockholms stad inspektioner av restauranger och barer. Då ledde en tredjedel av kontrollerna till rapporter om avvikelser, exempelvis om trängsel. Lika många, alltså nästan var tredje krog som inspekterades, fick anmärkningar i maj och juni.

Personalen ledsnar

När juli nu lider mot sitt slut ligger avvikelserna kvar på samma nivå.

– Det kan vara att verksamheten inte har kännedom om kraven som lagstiftningen ställer, säger Sanna Slesgård, tillförordnad avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholm och fortsätter:

– Det kan också vara så att verksamheten har bra kännedom om kraven, men att personalen efter ett tag ledsnar på att ställa krav på gästerna. Det kan vara utmattande för personalen att gå runt och korrigera gäster.

Ett exempel är gäster som flyttar på stolar och bord på egen hand.

Under sommaren har något fler inspektioner gjorts, jämfört med våren. De flesta som får anmärkningar har rättat till avvikelserna vid ett återbesök, enligt Sanna Slesgård, och ingen krog i Stockholm har behövt stänga under juli månad.

Gäster ignorerar råd

Inte heller i Göteborg har någon restaurang eller bar fått order av kommunen att stänga under den gångna månaden. Däremot har en verksamhet fått order om åtgärder, ett beslut som är förenat med vite.

I juli har hittills 36 anmärkningar om trängsel gjorts i Göteborg, jämfört med 42 i juni och totalt 105 i april–maj.

De allra flesta krogägarna gör sitt bästa för att uppfylla Folkhälsomyndighetens krav, anser Hans Kjellstenius, biträdande direktör på miljöförvaltningen. Däremot har det kommit indikationer om att vissa gäster inte tar restriktionerna på allvar.

– Ju senare på natten och ju mer alkohol, desto större blir problemen, säger Hans Kjellstenius.

Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Dessa är:

• Motverka trängsel.

• Endast tillåta sittande sällskap.

• Erbjuda handtvätt och handsprit.

• Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.

• Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap (nytt från och med 7 juli).

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Kommuner kan stänga restauranger

Landets kommuner kan sedan den 1 juli stänga krogar som inte följer Folkhälsomyndighetens regler. Ansvaret möjliggörs av en ny, tillfällig lag. Riksdagen fattade beslutet den 17 juni.

Innan kommunerna axlade ansvaret var det regionernas smittskyddsläkare som hade mandat att stänga ner restauranger och barer som inte skötte sig enligt rekommendationerna.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Sveriges Kommuner och Regioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!