Majoriteten av anmälningarna handlar om att arbetstagare löpt risk att smittas av covid-19. De som har exponerats arbetar främst inom vård och omsorg, där har 2 327 anmälningar om allvarliga händelser gjorts. Totalt sett har 2 647 anmälningar enligt arbetsmiljölagen kopplat till corona kommit in till Arbetsmiljöverket.
Begär skyddsstopp
Flest anmälningar har kommit in från Västra Götaland följt av Stockholm och Södermanlands län.
I april-maj var var antalet anmälningar som flest, sedan gick de ner för att åter öka i juli.
– Jag tror att det fortsätter komma in anmälningar, eftersom de flesta arbetsgivare och skyddsorganisationer vet om att allvarliga händelserna i arbetet ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Sedan tror jag också att det beror på att det finns brister i skyddsutrustning och annat, säger Kjell Blom på enheten för statistik och analys vid Arbetsmiljöverket, som följer statistiken för de anmälningar som har med coronaviruset att göra.
Anmälningarna fortsätter att strömma in. Det gäller även fall där skyddsombud begärt skyddsstopp eller ingripande från Arbetsmiljöverket. Förutom vård- och omsorg rör relativt många anmälningar transportsektorn, exempelvis bussar och taxi.
Mycket slarv
Ann-Charlotte Althén, statistiker vid Arbetsmiljöverket, säger att anledningen till det höga antalet inom transportbranschen bland annat är skyddsombudens krav om att stänga framdörrarna.
TT: Borde man inte ha kommit till rätta med bristerna vid det här laget?
– Man tycker att arbetsgivarna borde veta vad som gäller. När man läser anmälningarna i början så var det mycket slarv, man gick in utan att ha tillräckligt med skyddsutrustning och man fick inte information om att patienterna hade covid-19. Sådana uppenbara brister tror jag inte är så vanlig längre, utan att det nu handlar om andra saker.