Det är Kantar Sifo som på uppdrag av Tele2 gjort 1 000 intervjuer med svenskar mellan 25 och 64 år, som arbetar på ett företag med minst tio anställda, och som får telefon och dator från jobbet. I den här gruppen arbetade en tredjedel hemma under april, att jämföra med två procent i februari.
De som arbetar hemma trivs i regel sämre – 58 procent tycker att hemmajobbet går ut över trivseln. 40 procent upplever att relationen till kollegorna blivit sämre, varav 10 procent upplever att den blivit betydligt sämre när Zoom och Slack ersatt lunchdiskussioner och surr runt kaffemaskinen.
Hälften av de tillfrågade tycker att hemmajobbet går ut negativt över lagkänslan. Ett resultat som inte kommer som någon stor överraskning för Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet.
– Interaktionen på videosamtal blir ofta mer formell och kontrollerad, kort, intensiv och effektiv. Men många uppskattar även att känna att man ingår ett socialt sammanhang och lite mer avslappnade samtal, så det gäller att inte bara ta upp formella och viktiga saker, säger hon.
Hennes tips är att försöka umgås med sina kollegor i den mån det går.
– Kan man ses några stycken och gå ut och gå tillsammans, eller sitta på ett kafé?
Sitt inte som en räka
Dessutom tycker många att balansen mellan arbete och fritid blir sämre. 68 procent av de som jobbade hemma på heltid i april tyckte att man hade en god balans mellan arbete och fritid, och bara 64 procent sade sig kunna koppla av när de var lediga.
Ann Bergman tycker det är viktigt att sätta gränser för när man gör vad.
– Det är enklare att separera arbete och fritid när man förflyttar sig från en plats till en annan. Gör vi nu allt på samma ställe behöver vi hitta strategier. Det kan vara att ha olika platser för olika sysslor hemma, säger hon och ger ett tips:
– När du ser ut som en räka har du suttit för länge, då är det dags för en bensträckare.
Nästan en tredjedel av de tillfrågade tycker inte att man jobbar effektivt hemifrån. Enligt Ann Bergman kan det här slå åt båda hållen.
– Vissa behöver någon som bromsar för att inte jobba jämt, andra någon som motiverar en att komma igång eller hjälper till att strukturera dagen. Där kan resten av familjen vara ett stöd, om de också är hemma.
Kollektiv erfarenhet
I framtiden räknar nästan 40 procent av de tillfrågade med att jobba mer på distans, och mer än hälften tror att de kommer använda digitala plattformar för möten oftare. Att arbetslivet efter coronapandemin kommer vara annorlunda är det ingen tvekan om.
– Tidigare har det ibland varit en uppdelning mellan de som kan jobba hemma och de som inte kan det, nu har vi fått en kollektiv erfarenhet som jag tror är jättebra. Det påverkar hur vi ser på arbete och när och hur det ska utföras. Måste man ses för att arbeta? Kanske får vi en ny syn på när vi behöver ses och varför, säger Ann Bergman.