Ingen ökad makt för skyddsombud: "Hyckleri"

Regeringens förslag att öka makten för regionala skyddsombud stoppas av den borgerliga oppositionen.
–De hycklar, tycker LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är besviken att regeringens förslag om mer makt till skyddsombuden stoppas. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är besviken att regeringens förslag om mer makt till skyddsombuden stoppas. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Arbetsmarknad2020-04-23 11:50

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är lika upprörd.

– Jag tycker att det är för jävligt, säger hon.

Redan när regeringen presenterade sitt förslag i februari stod det klart att motståndet var stort. Förslaget skulle ge skyddsombud rätt att kliva in på arbetsplatser där det inte finns fackmedlemmar, men kollektivavtal, och åtgärda brister i arbetsmiljön, till exempel på byggarbetsplatser med utländsk arbetskraft.

Trots att risken var stor för att förslaget skulle stoppas, valde ministern att lägga fram det.

– Jag hade ändå hoppats att vi skulle få fler partier att ansluta sig till den här linjen. Det är egentligen ingen jättestor förändring mot det vi har i dag, säger Nordmark.

– Jag är både arg och besviken att det blir så här.

C och L vill utreda

Samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna signalerade från start att de var emot att ge fackligt utsedda skyddsombud mer makt. De anser att myndighetsutövning ska skötas av myndigheter.

– Vi vill tillsätta en statlig utredning där man ser över hela verksamheten innan man tar ytterligare steg, säger Gulan Avci, som sitter i arbetsmarknadsutskottet för L.

– Vi samarbetar kring de 73 punkterna i januariavtalet och budgeten, men i frågor som inte omfattas av samarbetet är vi givetvis fria att driva den politik som är viktig för Liberalerna, säger hon apropå att partiet går emot förslaget.

Inom LO-rörelsen är det alltså upprört. Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, konstaterar att hela den borgerliga alliansen i coronakrisen ropat på bättre skydd för de som jobbar i vården.

– Men när det kommer till kritan, då vill de inte, säger han.

Arbetsmarknadsministern kan inte svara på vad nästa steg är eller om hon kan tänka sig att tillsätta en utredning.

– Jag hoppas att vi ska finna nya förslag och lösningar för att stärka arbetsmiljön och tryggheten för löntagarna. Det kommer jag inte att ge upp om även om det här förslaget inte går igenom i Sveriges riksdag, säger Nordmark.

Kan inte ingripa

Hon ser behov av att ge de regionala skyddsombuden tillträde till arbetsplatser där de i dag inte har rätt att gå in, särskilt gäller det byggarbetsplatser. Det kan handla om att byggnadsställningar är uppenbart felaktigt monterade, men där skyddsombuden inte kan ingripa.

– Löntagare ska inte behöva skadas eller dö på jobbet, säger hon.

Endast Vänsterpartiet står bakom regeringens förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!