Kommunal: Munskydd räcker inte

Munskydd räcker inte – personal inom äldreomsorgen ska ha rätt till skyddsmask om man misstänker coronasmitta, kräver fackförbundet Kommunal.
–Det är ett minimum, säger förbundets ordförande Tobias Baudin.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Arkivbild.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad2020-04-17 13:05

Kommunal gick på fredagen ut med information till sina drygt 20 000 skyddsombud i landet om att man kräver bättre skyddsutrustning. Är det så att personal misstänker smitta på exempelvis ett äldreboende så är det skyddsmask som gäller. Annars hotar förbundet med skyddsstopp, vilket betyder att personalen slutar att utföra arbetsuppgifter där de riskerar att smittas av coronaviruset.

– Munskydd är för lite. Det ska vara skyddsmask som gäller, punkt slut, säger Tobias Baudin.

Efter skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm beslutade Arbetsmiljöverket att munskydd ska vara ett krav där. Men det räcker inte, menar facket.

– Är det så att man i dag utför arbetsuppgifter på en arbetsplats där det finns smitta och där man inte har skyddsmask eller rätt skyddsutrustning så lägger vi skyddsstopp på en gång, säger Baudin.

Kommunals bild är att få arbetsgivare svarar upp till det här kravet, men i dagsläget ser man ingen annan utväg.

– Nu har arbetsgivaren haft lång tid på sig att fixa detta, men man gör det inte. Nu tar vi det här steget, ett historiskt tufft steg för Kommunal, säger han.

Fakta: Skyddsmask/andningsskydd

Kommunal kräver att personal inom äldreomsorgen som arbetar med personer som kan vara smittade ska vara försedd med skyddsmask med beteckningen ffp2 eller ffp3. Det innebär ett andningsskydd som består av en ansiktsdel i kombination med ett filter.

Skyddet täcker nedre delen av ansiktet, användarens näsa, mun och haka och hålls på plats med justerbara band som sluter tätt mot användarens ansikte.

Till skillnad från ett vanligt munskydd passerar inandningsluften i en andningsmask ett filter där den renas från föroreningar, bland annat partiklar och så kallade vattenaerosoler, små vattenpartiklar i luften som kan innehålla virus.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!