Förhandlingarna mellan Kommunal, de övriga facken inom vården och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) pågår sedan en tid tillbaka. Vid påsk strandade de, men nu har de satt igång igen.
Sjuksköterskor erbjuds inte sällan tillägg eller bonus på sina håll för att flytta semestrar och jobba på sommaren. Men det är första gången som Kommunal förhandlar om det för undersköterskor och vårdbiträden, enligt Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Sämre neka
Alternativet att inte förhandla är sämre, enligt Baudin, för då får arbetsgivarna ännu större makt över semestrarna.
– Det är ett exceptionellt läge, därför vill vi skriva avtal om hur semestrarna ska förläggas i år. Vi tycker att undersköterskor och biträden ska få bonus eller vad man ska kalla det. Det måste komma något bra ut av att man frivilligt går med på att flytta semestern, säger Baudin.
Normalt sett ska en region sträva efter att förlägga semestrarna under perioden juni, juli och augusti. Arbetsgivaren kan också förhandla om att utsträcka den perioden till fem månader, det vill säga för att haka på maj och september. Men SKR vill ha mer flexibilitet än så.
Förhandlingarna handlar också om hur långt i förväg besked om att semestern är beviljad ska ges. Normalt gäller två månader i förväg, om det finns särskilda skäl gäller en månad.
– Om vi vill ha ökad flexibilitet behöver vi också erbjuda kompensation i nästa led, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.
Vård i kö
Eftersom förhandlingarna pågår vill hon inte säga något om hur anställda vars semesterplaner ändras ska ersättas för det.
Jeanette Hedberg beskriver läget som pressat. Den dag pandemin mattas av och saker blir mer normala i vården ska alla besök och behandlingar som pausats tas igen, vilket innebär att trycket kommer vara att vara fortsatt hårt. Samtidigt måste personal som nu sliter hårt få en chans att återhämta sig.