Kraftigt ökat antal sjukskrivna

Cirka 100 000 fler hade sjukfrånvaro i mars jämfört med samma månad i fjol. Även alla permitteringar börjar synas i statistiken från SCB. Men än är det för tidigt att se hur coronapandemin påverkat arbetslösenheten, menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Betydligt fler sjukskrivna i coronans spår. Arkivbild.

Betydligt fler sjukskrivna i coronans spår. Arkivbild.

Foto: ERIK G SVENSSON

Arbetsmarknad2020-04-21 13:25

Närmare 220 000 personer var frånvarande från arbetet till följd av sjukdom i mars, vilket är 98 000 fler jämfört med mars i fjol. Totalt var 602 000 sysselsatta helt frånvarande under mars i år, vilket är 123 000 fler jämfört med samma period i fjol. Det kan också förklaras med att fler permitteringar nu kommer in i siffrorna från Statistiska centralbyråns (SCB) månadsstatistik.

"Snabbt förlopp"

Däremot syns ännu inget av coronakrisen i arbetslösheten. Dels eftersom ungefär halva mars ingår i sifferunderlaget, och då hade krisen i ekonomin inte riktigt hunnit ta fart, och dels för att permitterade inte räknas som arbetslösa.

”Att konsekvenserna av coronapandemin ännu inte gett större avtryck i statistiken för det första kvartalet är ytterligare en påminnelse om hur snabbt detta förlopp har varit. Vi vet att många har varslats de senaste veckorna och att många människor har skrivit in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Men detta kommer vi alltså se först nästa kvartal", säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Enligt Nordmark har Tillväxtverket beslutat om korttidspermitteringar för 190 000 personer och 10 miljarder har hittills betalats ut till olika företag.

"Resultatet kommer vi kunna utvärdera först efteråt, men det vi hör från bland annat fordonsindustrin tyder på att åtgärderna kommer kunna rädda tiotusentals jobb", skriver Nordmark vidare.

Första sedan 2009

Ytterligare en faktor som i det här läget rör till mätningen är att de som inte är sysselsatta måste söka och kunna ta ett jobb för att räknas som arbetslös. Många människor försvinner nu helt enkelt från arbetskraften och är per definition då inte arbetslös.

"Det är första månaden sedan juli 2009 som antalet personer i arbetskraften visar på en signifikant minskning", skriver SCB.

Ett tydligare mått på hur många färre som jobbar är antalet arbetade timmar, som föll med nästan fem procent jämfört med mars förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!