Tidigare i veckan beslöt regeringen att gå oppositionen till mötes och halverade därmed räntan på de anstånd med skatten som företag kan få i den akuta coronafasen.
Fram till den 17 april hade runt 15 700 företag fått sitt anstånd beviljat med att betala in skatten, till ett totalt belopp av 29,3 miljarder kronor.
– Det är många fler ansökningar än under finanskrisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
När förslaget lades för några veckor sedan räknade regeringen med att det som mest skulle bli 27 miljarder kronor. Den nivån är alltså redan passerad och betydligt större belopp än så väntas alltså, enligt Andersson.
Permitteringsstöd
Det är ingen direkt kostnad för staten, utan ett lån, men kreditförluster och annat kan ändå leda till en statsfinansiell kostnad på närmare en miljard kronor.
Likaså kommer det statliga permitteringsstödet (korttidsarbete) att bli betydligt dyrare än ursprungsberäkningarna på 20 miljarder kronor, dels på grund av att många fler företag ansökt än väntat, men också som en effekt av att stödet byggts ut så att företaget kan få en större andel av lönekostnaden betald av staten.
Hittills har Tillväxtverkets beslut om att ge företag klartecken till permitteringsstöd berört över 150 000 anställda.
Om permitteringarna landar kring 180 000 anställda kommer det att kosta staten 33 miljarder kronor. Vid en halv miljon permitteringar landar notan på närmare 100 miljarder kronor.
Exceptionellt djup
Men det är väl använda pengar i det här extrema läget, enligt Magdalena Andersson.
– Krisen är så exceptionellt djup och har kommit så snabbt.
Ovanpå det lär kostnaderna för a-kassan och sjukskrivningarna bli högre än budgeterat om arbetslösheten skenar och fler blir sjuka, enligt Andersson.