– Regeringens politik gör skillnad, men det är ändå en prövning för många hushåll, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.
När regeringen i dag lägger fram sin vårbudget kan det konstateras att flera av krisåtgärderna redan är klubbade i riksdagen i flera extra vårändringsbudgetar. Ett försök att summera insatserna riktade mot hushållen visar att den tillfälligt förbättrade a-kassan och slopat amorteringskrav på bolån är de tyngsta bitarna.
Dubbel effekt
För tvåbarnsfamiljen med ett villalån på 3,8 miljoner kronor och 85 procents belåningsgrad av köpesumman, där den bäst betalda i hushållet blir arbetslös, handlar det om över 10 000 kronor mer än med de gamla reglerna, där hushållet hade gått back, enligt Swedbanks beräkningar baserade på några typhushåll.
– Det är en skillnad från att få ekonomin att gå runt eller inte, säger Arturo Arques.
Utan åtgärderna hade väldigt många fler hushåll fått klara sig utan pengar till det mest nödvändiga, enligt Arques.
Följden av de relativt frikostiga krispaketen gör därmed att det villaägande hushållets månadsekonomi bara sänks med lite mer än ett par tusenlappar när en person blir arbetslös.
Det borttagna amorteringskravet ger störst skillnad, i ovanstående räkneexempel drygt 6 000 kronor i månaden. Samma familj som bor i hyreslägenhet får lite drygt 4 000 kronor mer kvar i månaden efter att de nödvändigaste utgifterna betalts, det är samma belopp som det högre a-kassetaket ger efter skatt. På ungefär samma vis påverkas enpersonshushållet vid arbetslöshet.
Mer än halvtid
Den som däremot har betydligt lägre lön, inte är med i a-kassan eller har jobbat för lite för att nå upp till arbetslöshetsförsäkringens miniminivåer, ungefär två dagars jobb i veckan det senaste halvåret, blir det nästan inga extrapengar alls.
En annan privatekonomisk förbättring i de krispaket som ramlat in är det minskade karensavdraget i sjuklönen.
Det blir också tillåtet att jobba mer för den som går på studiebidrag utan att stödet naggas i kanten.
– Det är ju jättebra att man kan hoppa in och jobba mer, säger Arturo Arques.