Genom åren har det blivit många tunga lyft för Kenneth Olsson. I över 40 år har han jobbat med att anlägga vägar, husgrunder, arbetat med stensättning och rörläggning. 2015 fick han problem med att gå och blev tvungen att byta ut båda höfterna.
– Sedan fortsatte jag jobba efter det, lite lugnare, men förra året i december sa det stopp med axlarna.
Han klarade inte av att utföra sina arbetsuppgifter och tunga lyft gick helt bort.
– Jag hade ingen kraft kvar i axlarna. Det gick inte, berättar han.
– Jag har varit väldigt frisk länge, men det här har kommit de senaste tio åren.
Ekonomisk fråga
I hans dagliga arbete ingår arbetsuppgifter som lätt sliter på kroppen om han inte tänker sig för. Hjälpmedel finns, anser Kenneth som tycker att arbetsgivare dock inte alltid drar nytta av dem. Det skulle både underlätta för anställda och minska risken för att råka ut för olika typer av belastningsskador som kan bli bestående.
– Det finns så mycket hjälpmedel som kan göra arbetet enklare, men det motarbetas ofta ute på jobbet. Det kostar, kostar, kostar, säger han.
Frågor som rör arbetsmiljö och hur man ska undvika skador eller besvär diskuteras inom branschen, men tyvärr faller det sedan ofta i glömska, menar Kenneth.
– I verkligheten fungerar det inte, säger han.
Livet efter jobbet
Sedan i december har han varit sjukskriven och går nu och väntar på en operation som ställdes in i samband med att coronaviruset bröt ut. Först blir det vänster axel och förhoppningsvis senare även höger. När – och om – han kan komma tillbaka i arbete går inte att säga.
– Jag tror inte att det går att komma tillbaka, men vi får se när allt är klart. Man känner att kroppen tagit slut. Den orkar inte lika mycket längre, säger han.
Kenneth berättar att han gärna vill må bra och vara frisk när arbetslivet inom några år övergår i pension.
– Det börjar ett nytt liv som man gärna skulle vilja prova på också, säger han.