Mer skyddsutrustning efter släppta krav

Genom att runda ett par regler för skyddsutrustning i vård och äldreomsorg hoppas regeringen att kvickt öka tillgängligheten.
–Vi tummar inte på säkerheten utan tar bort en del byråkratiska hinder, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Regeringen inför ett snabbspår för kvalitetssäkring av personlig skyddsutrustning. Arkivbild.

Regeringen inför ett snabbspår för kvalitetssäkring av personlig skyddsutrustning. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Arbetsmarknad2020-04-07 11:45

Beslutet på tisdagens extrainsatta regeringssammanträde innebär att Arbetsmiljöverket får bedöma och godkänna dels utrustning utan CE-märkning, dels utrustning som inte har bruksanvisning på svenska.

– Det här är ett snabbspår för svensk kvalitetsmärkning, säger Eva Nordmark.

Lättnaderna i regelkraven gäller till exempel utrustning som engångsoveraller, handskar, visir och andningsskydd.

Nordmark understryker att utrustningen fortfarande måste vara säker för användaren och att nivån på skydd inte får sänkas.

TT: Hur snabbt vill du se en effekt av dagens regeringsbeslut ute på vårdgolvet?

– Det är en svår fråga. Men detta handlar om snabba puckar. Jag utgår ifrån Arbetsmiljöverket drar i gång kontrollarbetet av produkter här och nu, svarar hon.

Bara myndigheter

Åtgärderna för att under coronakrisen öka tillgången på godkänd och säker skyddsutrustning är tillfälliga fram till årsskiftet.

Arbetsmiljöverket kommer att testa och utvärdera produkterna, men testerna blir inte lika omfattande som vid en fullständig CE-märkning.

– Den (icke CE-märkta skyddsutrustningen) måste leva upp till de väsentliga säkerhetskraven och får bara säljas till en behörig svensk myndighet, säger myndighetens chefsjurist Anna Varg.

Behöriga myndigheter är till exempel Socialstyrelsen, regioner och kommuner. Utrustningen får bara överlåtas till prioriterade verksamheter som vården, räddningstjänsten och polisen.

Värst i äldrevården

Vårdförbundet är positivt till Arbetsmiljöverkets uppdrag.

– Det är viktigt att regeringen gör allt den kan för att få fram skyddsutrustning till Sverige. Det viktiga är att den håller säkerheten så att inte våra medlemmar blir smittade, säger ordföranden Sineva Ribeiro.

TT: Ser du några sådana risker?

– Arbetsmiljöverket har det ansvaret. Chefen är ansvarig ur ett arbetsmiljöperspektiv att skydda den personal den har, annars kan man faktiskt bli anmäld i domstol för att man åsamkat risk för skada.

Just nu är bristen som störst inom äldrevården, enligt Ribeiro.

– Kommunerna har inte förberett sig för att smittan skulle spridas på äldreboenden och inom hemsjukvård. Där får vi större signaler nu om att skyddsutrustning inte finns.

Oro för kvaliteten

Socialstyrelsen har avstått från flera tänkbara inköp till vården, med hänvisning till oro för kvaliteten.

– Vi har fått ett antal stora erbjudanden de senaste dagarna om att köpa icke kvalitetssäkrat eller testat material, och då har vi sagt nej, sade Johanna Sandwall, tillförordnad beredskapschef på Socialstyrelsen, till TT på måndagen.

Hon nämner bland annat ett samarbete med Polen.

– Jag tror att märkningarna handlar inte bara om att ha hålla rätt standard, utan också om att ha en bra produktion som säkrar kvaliteten i varje enskilt ansiktsskydd, till exempel, så att inte vart tionde ansiktsskydd är nånting annat.

Fakta: Skyddsutrustning i snabbspåret

Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att kvalitetssäkra och godkänna skyddsutrustning för personal inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg.

Exempel på sådan utrustning: engångsoveraller, förkläden, handskar, tjockare handskar, andningsskydd, ögonskydd, visir.

Besluten om att godkänna skyddsutrustning är tillfälliga och gäller fram till den 31 december 2020.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!