Enligt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin blir arbetslivskriminaliteten grövre och grövre.
– Det är mer utbrett än vad vi kan föreställa oss och det finns ett stort mörkertal. Det som tidigare var en gråzon är nu kolsvart, säger hon på en pressträff med ministern.
Flera branscher
Det handlar bland annat om branscher som bygg, restaurang, transporter och städning där människor som ofta är illegalt i Sverige utnyttjas på olika sätt.
De ukrainare som nu kommer till Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv har direkttillgång till svensk arbetsmarknad och risker att utsättas för detta, varnar Johan Danielsson.
– Det är av yttersta vikt nu att se till att ukrainare inte far illa, säger han på en pressträff.
Dela information
Några skarpa förslag för att komma åt brottsligheten presenterades dock inte utöver nyheten att Arbetsmiljöverket nu tas in i den så kallade Lus-förordningen, vilket innebär att de blir en av de myndigheter som får dela sekretessbelagd underrättelseinformation med varandra.
Bland annat kan verket då ta del av viktiga uppgifter från till exempel Skatteverket, vilket inte har varit möjligt hittills.
Till sommaren kommer en utredning som ser över ytterligare lättnader i sekretessen mellan myndigheterna.
– Många myndigheter måste samverka mot det här, säger Erna Zemlin.
I regeringsbeslutet att föra in Arbetsmiljöverket i Lus-förordningen ingår även Bolagsverket, CSN och Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) i den generella samverkan som finns mellan myndigheter för att bekämpa organiserad brottslighet.