MP vill pröva kortare arbetstid i vÄrden

Miljöpartiet tÀnker driva krav pÄ en halv miljard till en hÄllbarhetspott för vÄrden i förhandlingarna om nÀsta Ärs budget. BÀttre arbetsmiljö och försök med kortare arbetstid ska uppmuntras.

Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister och Miljöpartiets kvinnliga sprÄkrör. Arkivbild.

Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister och Miljöpartiets kvinnliga sprÄkrör. Arkivbild.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Arbetsmarknad2020-06-09 17:25

– Det behövs en morot för att regioner och kommuner ska kunna sĂ€tta sig ner och tĂ€nka efter om man kan ha mer hĂ„llbara arbetstidsmodeller och arbetsmiljö, sĂ€ger Isabella Lövin, sprĂ„krör för MP och vice statsminister.

Hon sÀger att coronakrisen har visat pÄ sÄrbarheter och brister i arbetslivet som gör att inte minst personal inom vÄrden och Àldreomsorgen riskerar att köra slut pÄ sig, och att sÄ kan det inte fortgÄ.

En del av lösningen, för att fÄ mÀn och kvinnor att arbeta kvar i vÄrden och fler att söka jobb dÀr, Àr att minska pressen och stressen, enligt Lövin.

Hon pekar pÄ försök i UmeÄ, Mölndal och Uppsala som hon anser ger mersmak. Det pÄ Akademiska sjukhuset i Uppsala handlar om att korta arbetstiden utifrÄn hur mycket en person arbetar kvÀllar, nÀtter och helger. Det ger mer plats för ÄterhÀmtning.

Mp föreslÄr att en halv miljard kronor, fördelat pÄ tre Är, ska avdelas för projekt som fack och arbetsgivare pÄ ett sjukhus eller Àldreboende kan söka pengar för att genomföra.

Partiet vill ocksÄ förlÀnga miljardprojektet för fler fasta anstÀllningar i Àldreomsorgen i kombination med utbildning till undersköterska som regeringen nyligen lanserade. MP vill att det fortsÀtter bortom 2021.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!