Norditaliensk läkare: Maxkapacitet nådd

Trots desperata vårdinsatser fortsätter dödsiffrorna i coronavirusutbrottet i Italien att stiga – under lördagen var den officiella dödssiffran nästan 800, den högsta hittills för ett dygn, till följd av covid-19. –Så många ska inte dö om allt fungerar som det ska, säger en läkare i den norditalienska staden Turin som TT pratat med.

Vårdpersonal i Cremona, en av platserna i Italien som har många virusfall.

Vårdpersonal i Cremona, en av platserna i Italien som har många virusfall.

Foto: Claudio Furlan

Arbetsmarknad2020-03-22 14:46

I Italiens fjärde största stad Turin jobbar Claudia Manini som läkare på San Giovanni Bosco-sjukhuset, ett sjukhus som pressas hårt av den pågående covid-19-pandemin.

– Hela sjukhuset har omorganiserats för att klara av att ta emot alla de patienter som kommer, säger hon till TT.

Trots att Claudia Manini, i egenskap av patolog, inte själv arbetar med covid-19-patienterna så påverkas även hennes arbete.

– Sjukhusets ordinarie verksamhet måste styras om. Det är ett problem för folk slutar inte att vara cancersjuka eller kärlsjuka bara för att en sådan här sak händer, de behöver också vård.

Febertestar personal

San Giovanni Bosco-sjukhuset har på olika sätt försöka förhindra att smittan sprids på sjukhuset, berättar Claudia Manini.

Tidigare i veckan sattes ett kontrolltält upp vid sjukhusets ingång där man tog temperaturen på alla som skulle in. De som hade för hög temperatur fick vända i dörren. Men efter bara en dag var tältet borta. Man hade inte tillräckligt med personal för att bemanna det.

– Nu säger de att vi i stället ska ta tempen på oss själva innan vi går till jobbet.

Claudia Manini säger att sjukhuset nu tar in alla läkare de kan få tag i – distriktsläkare från grannkommunerna, läkarstudenter och förtidspensionärer – för att klara av att ta hand om de sjuka.

– Men det finns en maxkapacitet för alla, folk mår dåligt. När allt det här är över, för det kommer det vara till slut på ett sätt eller annat, så kommer vi nog att se mycket posttraumatisk stress bland sjukvårdspersonal.

– Siffrorna vi såg i går är enligt mig ett tecken på att maxkapaciteten redan nåtts på vissa ställen. Så många ska inte dö om allt fungerar som det ska, fortsätter hon.

Landsomfattande karantän

För att stoppa smittspridningen har Italien sedan drygt två veckor försatt sina medborgare i en landsomfattande karantän. Något som innebär att en absolut majoritet av landets 60 miljoner invånare är tvungna att hålla sig hemma.

En av dessa är gymnasieläraren Silvana Ferrero som bor i byn Pino Torinese några kilometer öster om Turin.

Hon, hennes två barn och hennes man, har sakta börjat finna sig i situationen.

– Det är lite tråkigt, jag ska inte ljuga. Men man vänjer sig, värst var det i början, säger hon till TT.

De italienare som inte jobbar med samhällsviktiga yrken får endast lämna hemmet när det är absolut nödvändigt, exempelvis för att köpa mat.

– I vanliga fall brukar jag ta bilen in till Turin och ta en kaffe med mina väninnor, men det är inte tillåtet att lämna byn så det är uteslutet nu.

Försvarar åtgärderna

Silvana Ferrero berättar att det mesta är stängt i den lilla byn, utom mataffären, apoteket och en låssmed. Hon tycker åtgärderna är fullt rimliga.

– Nästan 5 000 italienare har mist livet, det är en otroligt allvarlig situation. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa smittan.

Tillbaka på San Giovanni Bosco-sjukhuset i Turin anser Claudia Manini att utegångsförbudet har haft effekt.

När hon får höra hur fritt folk fortfarande rör sig i Sverige blir hon bekymrad.

– Jag förstår inte varför man gör så lite i andra länder, ser man inte hur det gått för oss?

– Alla tänker att det är omöjligt att en sådan här tragedi ska hända just dem, att sådant bara händer någon annan i något annat land, men virus respekterar inga gränser.

Claudia Manini, till vänster, och Silvana Ferrero.
Claudia Manini, till vänster, och Silvana Ferrero.
Fakta: 60 miljoner i karantän

Coronaviruset sprids snabbt över världen. Italien är det land i världen som hittills haft flest dödsfall.

Hela landet med 60 miljoner invånare har satts i karantän. Butiker och restauranger har stängts, med undantag för livsmedelsaffärer och apotek. Skolor och universitet håller stängt. Det gör också biografer, teatrar och gym. Offentliga sammankomster är förbjudna och sportevenemang har ställts in.

Den som vill resa från en stad till en annan behöver visa ett särskilt formulär där det ska framgå varför resan är akut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!