Nordmark krockar med C och L om skyddsombud

Bedrövligt, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om att riksdagen röstar ner hennes proposition för att ge regionala skyddsombud större befogenheter. I nej-majoriteten finns samarbetspartierna C och L.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) krockar med riksdagen om regionala skyddsombuds makt. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) krockar med riksdagen om regionala skyddsombuds makt. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Arbetsmarknad2020-06-03 18:50

– Jag kommer inte att släppa det här, säger Eva Nordmark om ett resultat som hon dock har sett komma i flera månader.

Hon hävdar att det ytterst handlar om liv och hälsa samt arbete för att hindra konkurrens med dumpade villkor. Motståndarna ser det som ett sätt att stärka socialdemokratins inflytande på arbetsmarknaden.

Redan före det att Nordmark gick med förslaget till riksdagen verkade det tydligt att ett nej väntade. Ändå lade hon fram det.

Utöka rätten

Det handlar, lite förenklat, om att de regionala skyddsombuden som utses av fackliga organisationer ska ges rätt att gå in på arbetsplatser utan fackliga medlemmar. Den rätten har de inte i dag. Ett av regeringens argument för det är att de då kan undersöka arbetsmiljön på arbetsplatser med många utstationerade arbetstagare, skydda liv och hälsa och motverka dumpade villkor som yttrar sig i dålig arbetsmiljö.

– Det skulle göra stor skillnad, hävdar Eva Nordmark.

Men en majoritet i riksdagen, bestående av de fyra borgerliga partierna M, KD, C och L, samt Sverigedemokraterna tycker att det är ett dåligt förslag.

– Vi ska inte genomföra förändringar av ideologiska skäl som i bästa fall blir ett slag i luften, sade Alireza Akhondi (C), vars partimotion ligger till grund för avslaget och kraven på utredning, i riksdagens debatt.

Gynna S?

Akhondi var som flera andra motståndare inne på att regeringens egentliga intresse är att förslaget skulle stärka socialdemokratiska intressen på arbetsmarknaden, utan att arbetsmiljön blir bättre.

Eftersom staten skjuter till stora pengar varje år till de regionala skyddsombudens verksamhet borde den först utvärderas, anser majoriteten. Det är inte klarlagt att det är en effektiv verksamhet som ger en bättre och mindre farlig arbetsmiljö.

– Vi kommer att hörsamma tillkännagivandet och samtidigt fortsätta att påvisa hur viktigt det är att vi gör allt som står i vår makt för att ge rätt förutsättningar för både skyddsombud och regionala skyddsombud, säger Nordmark.

Fakta: Regionala skyddsombud

Arbetsplatser med minst fem anställda ska ha ett skyddsombud.

Ombudet utses av de anställda, om kollektivavtal finns eller brukar finnas är det det lokala facket som utser.

På arbetsplatser med mer än 50 anställda ska en skyddskommitté finnas, med företrädare för anställda och arbetsgivaren.

Finns inget lokalt ombud kan det eller de fack som har eller brukar ha avtal med företaget utse ett regionalt skyddsombud utifrån som reser runt och kontroller arbetsmiljö, vid sidan av de statliga arbetsmiljöinspektörerna. En förutsättning är att det finns minst en facklig medlem på arbetsplatsen.

Regeringens förslag är att de regionala skyddsombuden ska ha rätt att gå in på även arbetsplatser utan fackliga medlemmar. Det säger riksdagen nej till.

Källa: Riksdagens betänkande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!