Nu kan riskgrupper fÄ coronaersÀttning

Nu kan riskgrupper ansöka om ersĂ€ttning för missat arbete pĂ„ grund av coronapandemin. Ansökan öppnade under mĂ„ndagsmorgonen – och FörsĂ€kringskassan vĂ€ntar sig en anstormning av sökande.

Nu öppnar FörsÀkringskassan för riskgrupper att söka ersÀttning för uteblivet arbete. Arkivbild.

Nu öppnar FörsÀkringskassan för riskgrupper att söka ersÀttning för uteblivet arbete. Arkivbild.

Foto: Christine Olssson/TT T

Arbetsmarknad2020-08-24 06:05

De som tillhör en riskgrupp för covid-19 och riskerar att smittas pÄ jobbet har rÀtt till ersÀttning, vilket regeringen beslutade i slutet av juni. Vid 15-tiden pÄ mÄndagen hade 770 ansökningar kommit in till FörsÀkringskassan.

– Man ansöker via vĂ„r sjĂ€lvbetjĂ€ningstjĂ€nst och ett lĂ€karintyg som styrker att man omfattas av de definierade riskgrupperna, sĂ€ger Ola Kristiansson, verksamhetsomrĂ„deschef pĂ„ FörsĂ€kringskassan.

Kan ta 30 dagar

Man kan söka om ersÀttning retroaktivt för perioden 1 juli till 30 september. Som mest kan man fÄ 804 kronor per dag, före skatt, under max 90 dagar. I genomsnitt kommer det att ta 30 dagar för pengarna att betalas ut, berÀttar Ola Kristiansson.

– Vi har förmĂ„ga att handlĂ€gga, besluta och betala ut direkt. Men som alltid kommer vi ha en variation i beslutstider, sĂ„ vi berĂ€knar en snittid pĂ„ 30 dagar. Ju mer kompletta underlag vi fĂ„r in desto snabbare gĂ„r det, sĂ€ger han.

ErsÀttningen gÀller anstÀllda eller egenföretagare som inte har möjlighet att arbeta hemifrÄn. Det krÀvs Àven att arbetsgivaren inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter eller pÄ annat sÀtt anpassa situationen sÄ att smittspridning kan undvikas.

"Arbetat intensivt"

TT: Regeringen beslutade om det hÀr i juni. Varför har det tagit sÄ lÄng tid?

– Vi har behövt bygga system för att hantera den hĂ€r helt nya försĂ€kringen, ta fram processer och utbildningar för personal, bygga handlĂ€ggningsförutsĂ€ttningar och anstĂ€lla personal. Det Ă€r det som har tagit tvĂ„ mĂ„nader, sĂ€ger Ola Kristiansson och fortsĂ€tter:

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att skynda pĂ„ den hĂ€r processen, det Ă€r ju angelĂ€get sĂ„ klart att komma igĂ„ng sĂ„ fort som möjligt. Vi har arbetat intensivt hela sommaren.

Under sommaren har FörsĂ€kringskassan anstĂ€llt 200 personer som ska arbeta med den nya ersĂ€ttningen, dessutom har de tillfĂ€lligt omplacerat 500 av sin ordinarie personal. Myndigheten rĂ€knar med att minst 100 000 personer kommer att söka ersĂ€ttningen.

– Vi tror att vi kommer att fĂ„ ett vĂ€ldigt högt söktryck med vĂ€ldigt mĂ„nga som söker pĂ„ en och samma gĂ„ng. VĂ„ra ordinarie försĂ€kringar, som till exempel förĂ€ldra- eller sjukförsĂ€kringar, har ett löpande inflöde sett över Ă„ret. Men hĂ€r Ă€r det vĂ€ldigt mycket som kommer att ske samtidigt.

Fakta: Riskgrupperna som kan ansöka

För att ha rÀtt till ersÀttning mÄste du ha ett lÀkarintyg som visar att du tillhör en av de riskgrupper som regeringen har definierat.

Bland annat ingÄr cancersjuka, hjÀrtsjuka, personer med fetma och ett BMI pÄ 40 eller över, kroniskt lungsjuka och personer med diabetes med komplikationer i minst ett organsystem. För exakt specifikation pÄ vilka riskgrupper som kan ansöka, se FörsÀkringskassans hemsida.

Man kan söka om ersÀttning retroaktivt för perioden 1 juli till 30 september. Som mest kan man fÄ 804 kronor per dag, före skatt, under max 90 dagar.

ErsÀttningen gÀller anstÀllda eller egenföretagare som inte har möjlighet att arbeta hemifrÄn. Det krÀvs Àven att arbetsgivaren inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter eller pÄ annat sÀtt anpassa situationen sÄ att smittspridning kan undvikas.

KÀlla: FörsÀkringskassan

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!