Permitterad personal kan fÄ jobb i lantbruket

Varselsiffrorna Àr nu högre Àn under finanskrisen 2008 och regeringen har svarat genom att tillÄta permitteringar. Samtidigt Àr behovet av arbetskraft inom lantbruket stort nÀr odlingssÀsongen nu ska inledas.

En arbetsuppgift som krÀver mycket arbetskraft Àr plantering av ny skog. Arkivbild.

En arbetsuppgift som krÀver mycket arbetskraft Àr plantering av ny skog. Arkivbild.

Foto: Johan Guns us / TT

Arbetsmarknad2020-03-23 16:00

MĂ„nga företag inom lantbruk, skogsbruk och trĂ€dgĂ„rd har haft svĂ„rt att rekrytera personal i Sverige. DĂ€rför har mĂ„nga av dem sökt sig utomlands, och förlitat sig pĂ„ sĂ€songsarbetskraft som kommer till Sverige och jobbar i 5–6 mĂ„nader nĂ€r behovet Ă€r som störst, alltsĂ„ under sommarhalvĂ„ret.

Men sÀsongsarbetet försvÄras rejÀlt av coronavirusets utbrott.

– MĂ„nga sitter fast i sina hemlĂ€nder och har det nĂ€stan omöjligt att ta sig till Sverige. Lantbrukarna behöver hitta annan arbetskraft, samtidigt som mĂ„nga blir varslade i andra branscher, sĂ€ger Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas riksförbund LRF.

8 000 jobb

LRF har gjort en grov utrĂ€kning pĂ„ hur mĂ„nga jobb det handlar om, och bara inom sektorerna skog och trĂ€dgĂ„rd behövs 8 000 personer.

– Vi gĂ„r nu in i odlingssĂ€songen och lĂ€get Ă€r kritiskt just nu. Nu bestĂ€mmer odlarna hur mycket de ska plantera, vilket beror pĂ„ hur mycket de tror att de kan skörda, sĂ€ger Anna-Karin Hatt.

TT: Minskar inte behovet av arbetskraft nÀr ekonomin saktar in?

– Nej, finns det nĂ„got vi svenskar fortsĂ€tter att göra sĂ„ Ă€r det att Ă€ta oss mĂ€tta. EfterfrĂ„gan minskar inte.

Behöver utbildning

Hittills under mars – alltsĂ„ under ungefĂ€r tre veckor – bedömer Arbetsförmedlingen att över 20 000 personer varslats. Personer som Anna-Karin Hatt menar kan söka sig till lantbruket.

– Utmaningen Ă€r att de sĂ€llan har erfarenhet frĂ„n lantbruk och behöver utbildas. I praktiken kommer det att handla om att man fĂ„r lĂ€ra sig jobbet pĂ„ jobbet. Nu behöver vi Arbetsförmedlingens hjĂ€lp för att identifiera vilka av de permitterade som har en bra bakgrund och kan jobba inom lantbruket, vilket ofta krĂ€ver god fysik, sĂ€ger Anna-Karin Hatt.

LRF efterfrÄgar ekonomisk hjÀlp för att kunna ta emot ny personal som inte Àr utbildad, och för att skapa ekonomiska incitament för de permitterade att byta bransch.

– De förslagen kan inte ta en mĂ„nad. Vi behöver besked inom en vecka, sĂ€ger Hatt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!