– Våra långa handläggningstider får oacceptabla konsekvenser både för enskilda och för rättsväsendet i stort och det är oerhört viktigt att vi nu lyckas kraftsamla, säger Helena Trolläng, avdelningschef för NFC, till TT.
Polisen hade under fjolåret stor framgång i många utredningar kring grova brott, bland annat med Rimfrost och samarbetet med Europol när den krypterade kriminella tjänsten Encrochat knäcktes. För NFC har detta inneburit att antalet ärenden ökat kraftigt – bara antalet förtursärenden ökade med cirka 50 procent jämfört med 2019.
– Vi såg under 2019 en positiv utveckling av våra handläggningstider. Men tyvärr är vi nu tillbaka på oacceptabelt långa handläggningstider, säger Helena Trolläng, som är kommenderingschef för Vilgot som den särskilda händelsen kallas.
"Behöver kraftsamla"
Syftet med Vilgot är att korta handläggningstiderna för forensiska undersökningar kopplade till grova brott där personer sitter frihetsberövade, brott där brottsoffret är särskilt utsatt och brott där unga är involverade.
– Vi känner att vi behöver kraftsamla och använda vår verksamhet och de resurser vi har på det absolut bästa sättet för att bättre kunna möta utredningsverksamhetens behov av forensisk bevisning. Det är grunden för att vi har initierat en särskild händelse, säger Helena Trolläng.
Ställer stora krav
Hon berättar att utredningarna kring grov organiserad brottslighet ställer stora krav på det forensiska arbetet.
– Brottsutredningarna har varit väldigt komplexa. Det har rört några av våra absolut mest brottsaktiva individer inom den grova organiserade kriminaliteten. Och det ställer andra krav på hela rättsväsendet egentligen. Men vi ser att den forensiska bevisningen generellt sett väger allt tyngre i de rättsliga processerna och inte sällan faktiskt blir avgörande för om man får en fällande dom eller inte, säger Helena Trolläng och fortsätter:
– Vi ser är att i vissa typer av brottsutredningar är det väldigt svårt att få annan typ av bevisning, till exempel att vittnen kliver fram, och då står ju den tekniska bevisningen för sig själv.
Den särskilda händelsen startar startar den 15 februari och Trolläng tror att den kommer att pågå i minst ett halvår.
Fackligt missnöje
Under 2019 genomgick NFC en stor omorganisation, något som lett till hård kritik från facket som bland annat varit missnöjt med förlängda arbetstider. Enligt Trolläng kommer den särskilda händelsen inte öka arbetsbördan för de enskilda medarbetarna eftersom övriga ärenden kommer att prioriteras ned.
– Tvärtom tror jag att det kommer att bli tydligare vad vi behöver kraftsamla mot och fokusera på. Det är bara att konstatera att medarbetarna på NFC har slitit väldigt, väldigt hårt, inte minst under det sista året. Arbetsbelastningen kommer fortsätta att vara hög, men den särskilda händelsen som sådan kommer inte innebära att det blir en ökad belastning på den enskilda medarbetaren.