Rekordhög ökning av arbetslösheten

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden. Varslen ligger kvar på en rekordhög nivå, men antalet minskade under förra veckan.

Arbetslösheten ökar dramatiskt. Arkivbild.

Arbetslösheten ökar dramatiskt. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsmarknad2020-04-06 11:55

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än motsvarande vecka i fjol, enligt Arbetsförmedlingen.

Det är en ökning med högre hastighet än under finanskrisen 2008.

– Vi har inte sett högre varselsiffror i modern tid i Sverige. Det är ett mycket allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla varsel leder inte till uppsägningar. Vi har presenterat krispaket som uppgår till 100-tals miljarder kronor och fokus är att rädda svenska jobb. Men vi kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb, och det är därför vi har presenterat de här insatserna för löntagarna kring a-kassan och Arbetsförmedlingen, säger Nordmark.

Fler åtgärder

Men det kan komma att behövas ytterligare åtgärder, medger hon.

– Vi utesluter ingenting för det är ett så pass allvarligt läge och vi vet heller inte hur länge effekterna kommer att slå. Vi följer den här utvecklingen väldigt noga, säger Eva Nordmark.

TT: Det har kommit förslag på att regeringen bör ta en större del av kostnaderna för kortidspermitteringarna.

– Det har varit en sån diskusson och det är många som har hört av sig till mig kring det. I det här läget utesluter vi ingenting, utan vi vrider och vänder på allt och följer utvecklingen väldigt noga, säger Nordmark.

Tio procent

De som nu blir arbetslösa är i första hand alla de visstidsanställda i den hårt drabbade hotell- och restaurangnäringen som fått gå på dagen, men även resebranschen och handeln har det extremt tufft i coronatider när samhället närmast stängt igen.

Om utvecklingen håller i sig räknar AF med en arbetslöshet på runt tio procent till sommaren.

– Det skulle kunna bli högre, men det är för tidigt att säga, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

I dagläget är ungefär 400 000 inskrivna som arbetslösa hos AF.

Ändå lägre

Varselsiffran för förra veckan landade på historiskt höga 12 733 personer, vilket ändå var 5 700 färre än veckan före det.

– Det är fortsatt rekordhöga nivåer, men takten är lägre än veckan innan, säger Annika Sundén som säger att det är för tidigt att dra några växlar på det.

Men signalerna Arbetsförmedlingen får är att fler arbetsgivare väljer korttidspermitteringar med statligt stöd i stället för att varsla om uppsägningar.

Sedan den 1 mars har nu nästan 50 000 varslats, varav över hälften kommer från arbetsgivare med huvudsäte i Stockholm.

Paus i reformeringen

Fast siffran kan ändå vara i underkant, eftersom bara varsel om uppsägningar gällande fler än fem anställda behöver rapporteras.

Samtidigt som trycket ökar kraftigt på Arbetsförmedlingen så står myndigheten inför en stor reformering. Den får dock vila för stunden, enligt arbetsmarknadsministern.

– Det som är fokus för Arbetsförmedlingen måste vara här och nu och se till att alla de som skrivs in får det stöd de behöver. Det handlar också om att fokusera på den här varselhanteringen som Arbetsförmedlingen har sedan lång tid tillbaka. Vi har pausat de politiska förhandlingarna om Arbetsförmedlingen och vi kommer att göra en ny bedömning efter påsk. Vi har varit väldigt tydliga med att nu handlar det om att hantera situationen här och nu, säger Eva Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!