Rekordstor vikariebrist i Göteborgs skolor

Vikariebristen i grundskolan i Göteborg har aldrig tidigare varit så stor som nu, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om.

Göteborgs grundskolor behöver i vanliga fall av omkring 350 vikarier per dag. Till följd av pandemin och arbetet med att minimera smittspridningen behövs just nu 500 vikarier, en rekordsumma. Arkivbild.

Göteborgs grundskolor behöver i vanliga fall av omkring 350 vikarier per dag. Till följd av pandemin och arbetet med att minimera smittspridningen behövs just nu 500 vikarier, en rekordsumma. Arkivbild.

Foto: Alexander Olivera/TT

Arbetsmarknad2020-09-13 08:10

I normala fall behövs omkring 350 vikarier per dag i stadens grundskolor, men det ändrades över en helg i början av september.

– På fredagen var det som vanligt men på måndagen skulle vi skicka ut runt 500 vikarier, och det gick inte, säger Larisa Muslijovic, chef för grundskoleförvaltningens bemanningsenhet till SVT Nyheter Väst.

Störst är vikariebristen på högstadiet, i ämnen som NO och språk. Anledningen till det kraftigt ökade behovet av vikarier är coronapandemin och det faktum att personalen uppmanas stanna hemma vid minsta symtom.

Vikariebristen är nu så stor att den påverkar undervisningen, vissa skolor har fått ställa in lektioner och skicka hem barn tidigare. På Torslandaskolan har mellan tio och 20 lektioner ställts in dagligen den senaste veckan.

– Om det här fortsätter över tid kommer jag att bli orolig för att eleverna inte får den undervisning som de ska ha, säger Peter Fröbom, rektor på Torslandaskolan 7–9, till P4 Göteborg.

Så långt har det inte gått på Björkåsskolan i Västra Frölunda. Där har man däremot sett konsekvensen att extraresurserna till barn som behöver extra stöd blir färre när den personalen behöver kliva in och ta över annan undervisning.

Enligt grundskoleförvaltningens bemanningsenhet är vikariebristen den största någonsin. Man arbetar nu med att anställa fler vikarier och uppmanar folk att söka de nya tjänsterna. Den som söker behöver inte ha lärarbehörighet.

– Vi hoppas kunna ha löst detta om två veckor, säger Larisa Muslijovic till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!