Sedan regeringen lanserade korttidsarbete som en krisåtgärd för tre veckor sedan har intresset varit stort från näringslivets sida. I stället för att behöva säga upp personal kan företag dra ned på arbetstiden samtidigt som staten går in och tar en del av lönekostnaden. Den anställde får behålla minst 90 procent av lönen.
Tillväxtverket fick i uppdrag att administrera stödet och i genomsnitt har det varit 40 000 träffar om dagen på myndighetens webbplats. Vissa dagar så många som 70 000.
– Det är väldigt många som hör av sig. Vi får ungefär tusen samtal per dag sedan stödet blev känt, säger Tim Brooks, chef på avdelningen för företag på Tillväxtverket.
Lånar personal
Arbetsuppgiften är helt ny och verket har jobbat för högtryck för att hinna få allt på plats. Lagförslaget klubbades så sent som i torsdags i riksdagen. Omprioriteringar har gjorts i verksamheten, personal har lånats in från andra myndigheter, till exempel Naturvårdsverket, och datasystemet har biffats upp.
In i det sista arbetade riksdag och regering med detaljerna i förslaget. Till exempel klargjordes att även familjeföretag omfattas liksom företag som finansierar sin verksamhet med skattepengar. Dessutom finns nu en rekommendation om att det inte är lämpligt att företag gör utdelningar till aktieägarna om de vill ta del av stödet.
– Det kommer att bli en del av vår uppföljning att kontrollera det, säger Tim Brooks.
Fylla i rätt
Hur snabbt företagen kan få stödet utbetalt vågar han inte utlova.
– Jag vågar inte ge ett datum. Men vår ambition är att kunna betala ut pengarna till dem som är berättigade så snabbt som möjligt, säger han.
Det bästa råd han kan ge företagen är att göra förarbetet grundligt. Läsa på och ta fram nödvändiga underlag.
– Det är viktigare att man har gjort rätt än att man är ute och trycker på knappen så fort som möjligt. En ansökan som är rätt kan vi handlägga snabbare, behöver man komplettera kommer det att ta tid, säger Tim Brooks.