Sjuklöneansvaret ligger i vanliga fall på arbetsgivaren under dag 2–14, men staten tog över ansvaret under april och maj för att stötta företag, kommuner och regioner som riskerar att drabbas hårt när många anställda är sjuka i virussjukdomen covid-19. Satsningen är del av ett större krispaket på mer än 100 miljarder kronor.
Nu förlängs alltså stödet med två månader, till en kostnad av nio miljarder kronor. Satsningen presenterades på onsdagen av regeringens två samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna.
– För oss i Centerpartiet var det uppenbart att det inte gick att lägga tillbaka den kostnaden, vare sig på kommuner, regioner eller privata arbetsgivare med tanke på hur oerhört hårt pressat läget är nu, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.
Från och med augusti är regeringen och samarbetspartierna överens om att staten ska fortsätta ta kostnaden för de utgifter som tillkommer på grund av coronapandemin, enligt Centerpartiet. Det finns ännu ingen modell för hur kostnaden ska räknas ut, men Jonsson säger att ett grovt mått skulle kunna vara att jämföra augusti 2019 med augusti 2020.
– Sjuktalen är väldigt höga nu beroende på de regler som gäller, att om du är det minsta förkyld ska du inte gå till jobbet. Förhoppningen är att man under sommaren kommer ha på plats så mycket testkapacitet att man kan snabbt ta reda om en person som är lätt förkyld har covid-19 eller inte, säger Anders W Jonsson.