Backa bandet till början av februari och det såg mycket ljusare ut. Då hade under de senaste två månaderna cirka 49 000 feriejobb annonserats ut via Arbetsförmedlingen, en siffra i närheten av förra årets rekordnotering.
Därefter bröt coronapandemin ut och läget har förändrats drastiskt. När varslen hamnat på rekordnivåer och klassiska sommarjobbsverksamheter som restauranger och caféer drabbats ser nu situationen ut att förändras radikalt.
Färre jobb
Under den senaste månaden har 12 534 sommarjobbsplatser anmälts till Arbetsförmedlingen.
Det kan jämföras med drygt 23 000 samma period 2019 och drygt 21 000 året dessförinnan.
– Från och med vecka 11-12 märker man en skillnad som sammanfaller väldigt tydligt med coronaproblematiken. Det är en nivåskillnad, säger Jens Sandahl, sektionschef vid Arbetsförmedlingens analysavdelning.
– Det är branscher som är allmänt berörda av corona och tvingas varsla. Man kan säga jobb där människor träffar andra människor som exempelvis hotell- och restaurangnäringen.
Bärplockare – ett alternativ
Är det då helt kört för sommarjobbaspiranter? Nja, inte riktigt. Dels handlar det om hur länge coronapandemin ger samhällskonsekvenser, dels i vilken utsträckning andra sektorer kan komma att behöva arbetskraft.
– Det finns sektorer som går bättre. Vård och omsorg behöver i större utsträckning personal, säger Jens Sandahl.
Samtidigt har också konkurrensen hårdnat kring sådana jobb. Stockholms stad har till exempel meddelat att man av försiktighetsskäl inte vill släppa in hur många nya personer som helst i såväl äldre- som barnomsorgen. Jens Sandahl ser dock andra alternativ:
– Gröna sektorer som bärplockning där man i vanliga fall anlitar utländsk arbetskraft. Stora nöjesparker har skjutit på öppettiderna men öppnar de upp igen kan det finnas ett jättestort behov.