Test på sjukhuspersonal – 15 procent smittade

Ungefär 15 procent av de anställda vid Karolinska universitetssjukhuset är eller har varit smittade av coronaviruset, visar en studie av 11 000 i personalen. –Det finns betydande risker att stora delar av befolkningen inte har varit exponerad, säger forskaren Joakim Dillner som genomför studien.

15 procent av de anställda på Karolinska universitetssjukhuset har eller har haft viruset. Arkivbild.

15 procent av de anställda på Karolinska universitetssjukhuset har eller har haft viruset. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsmarknad2020-05-18 14:40

Sista veckan i april provtog Karolinska en stor del av personalen för både genomgången infektion av och antikroppar mot coronaviruset. När första hälften av studien nu presenteras visar den att 15 procent av medarbetarna då hade eller hade haft viruset.

Personalen som provtogs arbetar på vitt skilda avdelningar på sjukhusen med både patientnära och icke patientnära uppgifter.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig för covid-19-studien, beskriver resultatet som träffsäkert inom sjukhuset men att det finns en viss felmarginal om det ska översättas på befolkningen i Stockholm. Eftersom antalet provtagna är så pass stort och arbetsuppgifterna så olika är 15 procent dock en siffra han tror kan stämma.

– Jag uppfattar att det är ett stort utsnitt av regionen snarare än att det är en särskilt avvikande arbetsplats, säger Joakim Dillner.

Tegnell: Ligger mitt i

Folkhälsomyndigheten uppskattar i sina beräkningar 26 procent av stockholmarna har haft infektionen i början av maj. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror därför att Karolinskas resultat på 15 procent ligger i linje med myndighetens beräkningar och att man inte räknat för högt.

– Det finns en förskjutning tidsmässigt på en tre veckor när man studerar antikroppar, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har nu visat intresse för att använda resultaten från studien i sina framtida modelleringar.

"Känsliga tester"

Av dem som provtogs i svalget på Karolinska och var positiva för virus hade en hög andel varit sjukskrivna någon gång under de senaste tre veckorna, och de som hade antikroppar i blodet hade oftast varit sjukskrivna någon gång under de senaste sex veckorna.

Antikroppstestet är validerat och framtaget av forskare i Sverige i en miljö där man kunnat studera hur det tillverkas. Joakim Dillner vill inte recensera de privata alternativ till snabbtester som förekommer men försäkrar att det test som Karolinska använt sig av är känsligt och hittar de med antikroppar – förutsatt att tillräckligt lång tid gått från insjuknande till provtillfälle.

I den aktuella undersökningen hade 7 procent virus i svalget, 10 procent hade antikroppar, medan 2,4 procent hade både antikroppar och virus.

Väldigt få utan symtom

Vad som överraskade honom vid analyserna var att endast 2–3 procent hade mycket lindriga symtom eller var asymtomatiska trots att de hade eller hade haft viruset. För dessa personer kom provresultatet som en överraskning.

– Det är svårt att hitta om de inte har någon egentlig infektion helt enkelt, säger Dillner och fortsätter:

– De allra flesta vet precis när de hade det. Reaktionen för de flesta är "var det inte det jag trodde". Men det finns ett fåtal där det är en överraskning och det är en väldigt intressant grupp att studera mer.

Hittills visar resultatet inga stora skillnader beroende på vilken avdelning personalen arbetar, varför Joakim Dillner resonerar att de åtgärder som vidtagits exempelvis inom intensivvården och det skydd som personalen använt fungerar. Det är först när studien avslutas om ytterligare fyra veckor som det skulle kunna vara möjligt att peka ut avdelningar med förhöjd risk, anser han.

Fakta: Studien i korthet

Över 11 000 medarbetare vid Karolinska universitetssjukhuset har under de senaste fyra veckorna (den överhängande majoriteten har lämnat prov under vecka 18) lämnat svalgprov för viruspåvisning (PCR) och blodprov för påvisning av antikroppar mot coronaviruset i blodet, ett tecken på att personen haft infektionen.

När cirka 5 500 PCR-prov och 3 200 antikroppsprover nu analyserats visar resultaten att:

7 procent hade virus i svalget, påvisat med PCR.

10 procent hade antikroppar i blodet

2,4 procent hade både antikroppar och virus

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!