Tornväktare i Ystad vann tvist mot kommunen

Tornväktaren i Ystad, som upprätthållit en flera hundra år gammal tradition att blåsa i luren under natten när ingen fara råder, blev felaktigt uppsagd. Nu får kommunen betala ett skadestånd på 60 000 kronor till tornväktaren.

I St:a Maria kyrka i Ystad blåser tornväktarna i sin lur varje kväll. Nu har en av dem vunnit en arbetsrättslig tvist mot arbetsgivaren Ystads kommun. Arkivbild.

I St:a Maria kyrka i Ystad blåser tornväktarna i sin lur varje kväll. Nu har en av dem vunnit en arbetsrättslig tvist mot arbetsgivaren Ystads kommun. Arkivbild.

Foto: ERLAND VINBERG/ TT / TT

Arbetsmarknad2020-08-19 12:50

En dom i Arbetsdomstolen (AD) slår fast att kommunens uppsägning var ogiltig och Ystad kommun döms även att betala ett skadestånd till tornväktaren på 60 000 kronor samt utebliven lön under cirka sex månader.

Ystads kommun och tornväktarnas fack har varit oense om huruvida en av stadens tornväktare ska anses vara fast anställd eller inte. Kommunen har hävdat att det rör sig om timanställning medan facket hävdat att dess medlem är fast anställd.

– Det här är en seger för alla timanställda överlag och vi hoppas att fler nu ska kunna få tillsvidareanställningar, säger Christopher Ståhl, medlem i den lokala organisationen av facket SAC Syndikalisterna till SVT Nyheter Skåne.

Ståhl förutsätter att kommunen följer AD:s dom och att den aktuella tornväktaren kan återgå till sitt arbete.

I mitten av december i fjol tvingades tornväktarna lägga ner sina lurar eftersom arbetsmiljön i tornet i S:ta Maria kyrka ansågs vara för osäker. Under våren har bristerna åtgärdats och sedan mitten av juni har det återigen ljudit från kyrkotornet, enligt Ystads Allehanda.

Tornväktarna är anställda av Ystads kommun och är fackligt organiserade i kulturförvaltningen i Ystads driftsektion, som hör till Syndikalisterna.

Enligt domen från AD ska kommunen också stå för fackförbundets rättegångskostnader på 235 000 kronor.

Fakta: Vakar över staden

Varje kväll mellan 21.15 och 01.00 hörs tornväktarnas lur ljuda över Ystad. Arbetsuppgiften är att vaka över staden från tornet i S:ta Maria kyrka.

Om de upptäcker något oroväckande, till exempel brandrök, slår de larm till polis eller räddningstjänst. Om allt är lugnt blåser de i luren i alla fyra väderstreck: en tonstöt kvart över, två signaler varje halvtimme, tre signaler kvart i och fyra signaler varje heltimme.

Källa: Ystads kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!