Tre partier vill ha skattefria coronaluncher

Åtminstone tre oppositionspartier vill att vårdpersonal ska slippa förmånsbeskattning för skänkta luncher och taxiresor under coronakrisen. Regeringen föreslår att fri parkering ska undantas, men det räcker inte enligt M, KD och SD.

M, KD och SD vill att vårdpersonal ska slippa förmånsbeskattning för skänkta luncher under coronakrisen. Arkivbild.

M, KD och SD vill att vårdpersonal ska slippa förmånsbeskattning för skänkta luncher under coronakrisen. Arkivbild.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Arbetsmarknad2020-05-19 20:40

De tre partierna vill att regeringen ska tänka om. I följdmotioner på regeringens senast framlagda extra ändringsbudget yrkar de på att de regler som ska införas den 1 juni om fri parkering bör utvidgas. De bör gälla även skänkta måltider och taxiresor som personal i sjukvården och äldreomsorgen får, anser de.

"Att inte förmånsbeskatta stöd till de som idag arbetar inom vård och omsorg är i grunden en fråga om såväl anständighet som skattesystemets legitimitet. Det är inte rimligt att de yrkesgrupper som arbetar mer och tar större risk och ansvar i krisen ska förmånsbeskattas för det stöd det offentliga och samhället bistår med", skriver M i sin motion.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ställer sig bakom regeringens förslag om att gåvor som personalen får av arbetsgivaren, upp till ett sammanlagt värde på 1 000 kronor, ska undantas från förmånsskatt. Men det räcker inte för att täcka in värdet av måltider och taxiresor, om personalen erbjuds sådana, anser de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!