Två månader som ändrat vår världsbild

En evighet, eller bara några veckor? Virusets framfart har gått så otroligt fort att det är svårt att minnas hur länge sedan det hela började. Här är några av hållpunkterna i hur viruset påverkat oss den senaste tiden.

Hur länge sedan var det egentligen som gatorna myllrade av folk? Arkivbild.

Hur länge sedan var det egentligen som gatorna myllrade av folk? Arkivbild.

Foto: Jessica Gow

Arbetsmarknad2020-03-21 07:30

31 december 2019: Världshälsoorganisationen (WHO) informeras av Kina om ett okänt virus som orsakat 41 fall av lunginflammation i mångmiljonstaden Wuhan i provinsen Hubei. De första ska ha insjuknat i början av december.

1 januari 2020: En fiskmarknad där det även säljs vilda djur stängs i Wuhan eftersom flera av fallen har koppling dit.

7 januari: WHO meddelar att det nya viruset har identifierats som ett nytt virus i familjen coronavirus.

11 januari: Kina rapporterar det första dödsfallet till följd av viruset. Det är en 61-årig man som handlat på marknaden i Wuhan.

13 januari: WHO rapporterar om det första fallet utanför Kina, en kvinna som kommit till Thailand från Wuhan.

22 januari: 17 döda i Kina och över 550 smittade. Enstaka fall har även rapporterats i Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan och USA.

23 januari: Wuhan sätts i karantän och tåg- och flygförbindelser dras in. Ytterligare två städer i provinsen isoleras. Det kinesiska nyårsfirandet ställs in.

24 januari: Frankrike meddelar att två personer har testat positivt för coronaviruset, vilket är de första fallen i Europa.

25 januari: Reseförbudet utökas till ytterligare fem städer i Hubeiprovinsen och berör 56 miljoner människor. Över 40 har avlidit och omkring 1 200 har smittats. Hongkong utlyser nödläge sedan fem personer testats positivt.

26 januari: Sveriges utrikesdepartement avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset.

29 januari: Inomhus-VM i friidrott i Nanjing i Kina, som skulle ha avgjorts den 13-15 mars, skjuts upp ett år. En lång rad andra idrottsevenemang ställs in.

30 januari: WHO klassar utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Flygbolaget SAS ställer in alla sina flygningar till och från Kina.

31 januari: Sverige får sitt första fall. En kvinna i 20-årsåldern som besökt Wuhan i Kina isoleras på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

1 februari: Sveriges regering klassar coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom.

2 februari: Elva svenskar som har evakuerats från Wuhan via Frankrike anländer till Sverige. De har gått med på frivillig hemkarantän för att minska risken för smittspridning. Det första dödsfallet utanför Kina rapporteras från Filippinerna.

3 februari: Kryssningsfartyget Diamond Princess med över 3 700 människor ombord placeras i karantän i Yokohama i Japan, sedan 20 fall av coronaviruset konstaterats.

6 februari: Antalet döda i Kina har stigit till 563, med över 28 000 bekräftade fall.

11 februari: Internationella organet ICTV, som har till uppgift att namnge nya smittor döper viruset till sars-cov-2. WHO meddelar att sjukdomen som viruset leder till döpts till covid-19.

13 februari: Flera byar i Vietnam med totalt omkring 10 000 invånare sätts i karantän, sedan sex personer smittats av coronaviruset.

15 februari: Frankrike meddelar att en kinesisk turist dött av coronaviruset i landet. Det är det första dödsfallet utanför Asien. Dödssiffran i Kina passerar 1 500 och över 66 000 människor i landet har konstaterats bära på viruset. 25 länder är drabbade.

26 februari: Sverige får sitt andra fall av coronasmitta.

29 februari: 13 personer rapporteras smittade i Sverige, flera av dem har rest i norra Italien.

4 mars: 36 personer smittade i Sverige, de flesta har smittats på resor i norra Italien.

4 mars: Folkhälsomyndigheten flyttar fokus från Kina till Europa, där smittspridningen blivit större. Fler regioner i Italien sattes upp på varningslistan över platser där spridningen går snabbt.

7 mars: Antalet smittade i världen passerar 100 000. Omkring 3 500 har avlidit.

6 mars: Antalet fall i Sverige ökar kraftigt. "En spegling av sportlovsresandet till Italien", enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

8 mars: Stora delar av Italien sätts i karantän, bland annat storstäderna Milano, Venedig, Parma och Rimini.

10 mars: Svenska utrikesdepartementet avråder från resor till Italien.

10 mars Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning i Sverige till mycket hög. Samma dag införs mötesrestriktioner i Sverige, där folksamlingar på 500 personer eller fler förbjuds.

11 mars: Världshälsoorganisationen (WHO) slår fast att coronautbrottet är en pandemi.

11 mars: Första dödsfallet i Sverige rapporteras. En person över 70 år med underliggande sjukdomar avlider i Stockholmsområdet. Region Stockholm misstänker att det rör sig om inhemsk smittspridning.

12 mars: Hela Italien sätts i karantän, med stängda skolor och utegångsförbud utan trängande skäl.

12 mars: USA:s president Donald Trump meddelar att inresor till USA från personer som besökt, Schengenländer i Europa förbjuds från och med tidigt lördag morgon den 14 mars.

12 mars: Raset på Stockholmsbörsen blir historiskt, minus 11,1 procent. Så mycket har inte börsen fallit sedan "den svarta måndagen" 1987.

12 mars: Folkhälsomyndigheten tillämpar en ny strategi för att hindra smittspridningen att bli alltför häftig. Kurvan över smittade ska "plattas till", så att vården inte kollapsar.

13 mars: Regeringen avskaffar kravet på sjukintyg för de första två veckorna av sjukperioden.

13 mars: Riksbanken meddelar att man lånar ut 500 miljarder kronor till banker, pengar som ska lånas vidare till krisdrabbade företag.

14 mars: Svenska utrikesdepartementet avråder helt från resor till andra länder på grund av smittan.

14 mars: Spanien sätts i karantän.

15 mars: SAS beslutar att ställa in 90 procent av sin flygverksamhet, och permittera upp mot 10 000 personer.

16 mars: Regeringen presenterar ett krispaket för att stötta coronakrisande företag. Korttidspermittering införs från 7 april, staten tar över sjuklöneansvaret och företag ska få likviditetsförstärkning via anstånd att betala in pengar till skattekontot.

16 mars: Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att stanna hemma, och inte gå ut ens för att handla mat. Detta för att skydda dem mot smitta, och se till att vården inte överbelastas. Personer i Stockholm som kan uppmanas också att arbeta hemifrån.

17 mars: Frankrike sätts i karantän, med utegångsförbud annat än i speciella ärenden.

17 mars: EU beslutar om ett tillfälligt inreseförbud, inklusive till Sverige.

17 mars: Folkhälsomyndigheten råder alla gymnasieskolor, universitet, högskolor och annan utbildning för vuxna ska genomföras på distans.

17 mars: Arbetsförmedlingen meddelar att över 4 000 personer varslats i Sverige bara på en vecka.

17 mars: AB Volvo stoppar produktionen av lastbilar vid fabriken i Tuve. Omkring 1 500 anställda där berörs.

18 mars: Scania stoppar produktionen av lastbilar i Sverige. Runt 9 000 anställda berörs.

19 mars: Regeringen beslutar om en lag som möjliggör att grundskolor och förskolor kan stängas i Sverige.

20 mars: Biltillverkaren Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige. Omkring 25 000 anställda berörs. Lastbilstillverkaren Volvo permitterar all personal i Sverige, 20 000 berörs.

20 mars: Arbetsmarknadens parter meddelar att årets avtalsrörelse skjuts upp.

20 mars: Regeringen presenterar ett krispaket för företag så att de lättare ska kunna låna pengar. Regeringen presenterar också ett krispaket för kultur och idrott på 1 miljard kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!