Duktiga hackare och andra it-skurkar gnuggar händerna när coronakrisen rasar. Hemmajobbare är ett lockande byte.
– Globalt märks det redan. FBI och Europol varnar för det, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid Polismyndighetens nationella IT-brottscenter.
Det finns dock inga exakta siffror, och i Sverige syns ännu inte någon ökande trend. Men den lär komma. Många datorkapningar märks först efter en tid, säger Olsson.
Osäkert wifi
I hemmet är vi mer sårbara. Och nu har antalet hemmajobbare, och därmed potentiella mål, ökat enormt.
– På jobbet har man ett skalskydd, brandväggar och en personalstab som skyddar. Hemma sitter nu många och jobbar på sitt privata wifi. Det är inte lika säkert.
En del routrar har simpla, kända lösenord som kriminella kan känna till och prova om de fungerar.
Olsson understryker bland annat att man bör ha en så kallad vpn (se faktaruta) och en ytterligare inloggningsmetod utöver lösenord, så kallad flerfaktoridentifiering.
Vissa personer kan också vara "hetare att fokusera på", säger Olsson och syftar på nyckelpersoner med tillgång till känsliga uppgifter.
Varning för barn
Carl Önne, it-säkerhetsexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), håller med om att intrångsriskerna ökar med osäkra hemmanätverk, privata datorer och stöldrisk.
– Men från vilken grad och till vilken grad går inte att säga.
Det kan också vara en säkerhetsrisk om viktigt arbete inte kan utföras för att utrustning går sönder i hemmet. Små barn kan till exempel råka förstöra arbetsverktyg.
– En kollega hade ett barn som åkte pulka på vardagsrumsgolvet med hans dator, berättar Önne.
Distansarbete ökar också kraven på att tillgången verkligen fungerar över nätet, att överbelastning eller annat förhindrar att man når det man arbetar med.
– Det kan vara en säkerhetsrisk om du jobbar med samhällsviktig verksamhet och har en övervakningsfunktion eller liknande. Om du inte kommer åt övervakningen kan något hända, säger Carl Önne på MSB.