Viktigast att komma ihåg är att ett varsel inte innebär en uppsägning, enligt Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.
– Det är en förvarning om att företaget inte kommer att kunna behålla personalen. Det i sig betyder inte att man blir uppsagd.
Även om det inte leder till uppsägning kan det vara bra att planera för att det kan bli så. Skapa en profil som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och skapa en bevakning på nya jobb, tipsar Omid Rahmanian.
Som alltid är det bra vara med i facket och a-kassan, särskilt i tider av stora varsel och osäkerheter. De flesta fackförbund erbjuder nu förhandlingshjälp även för nya medlemmar.
Få är medlemmar
Innan någon sägs upp vid ett varsel måste arbetsgivaren förhandla med facket. Men långt ifrån alla som nu drabbas har varit medlemmar i varken facket eller a-kassan. Åtminstone är det få som är det inom hotell- och restaurangbranschen, enligt Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.
– Många säger att de skulle vilja gå med, men väntar tills de får en fast anställning. Vi vet också att väldigt många har så pass låg sysselsättningsgrad eller otrygg anställning att de inte tyckt att det varit lönt att försäkra sin inkomst, säger hon.
Branschen har hittills noterat 10 500 varsel och 2 500 varsel är på väg in. Därtill har minst lika många extraanställda blivit av med jobbet, enligt Malin Ackholt.
Kontakta facket
Kommer jag att bli uppsagd? Blir det förhandlingar med facket? Var det rätt att just jag blev uppsagd?
Det är några av de många frågor som facket får dagligen från medlemmar, enligt Malin Ackholt. Hennes främsta råd är att ta kontakt med sin fackorganisation för att få stöd och svar på frågorna.
– Det råder en stor förvirring och det florerar väldigt mycket oklarheter. Som medlem kan man alltid prata med facket och få stöd och information.
Lämnar arbetsgivaren över ett nytt anställningsbevis och ber dig skriva under bör du se upp, varnar Malin Ackholt.
Om du exempelvis har en tillsvidareanställning och chefen säger att det finns så lite jobb att du bara ska jobba extra från och med nu är det bäst att låta bli.
– Det kan innebära att du skriver bort din anställning och byter en fast tjänst mot en extraanställning. Skriv inte på något innan du har pratat med fackorganisationen, säger hon.
Fundera på framtiden
Hur ska den som är verksam i en bransch som är hårt drabbad av varsel tänka?
– Det är ett bra läge att se över sin professionella profil. De flesta slutar uppdatera sitt cv och personliga brev när de har fått ett jobb, men jag tycker att man ska se det som ett levande dokument, säger Omid Rahmanian.
På Arbetsförmedlingens hemsida finns ett flertal tips och råd på hur man kan vässa sitt cv och verktyg för att hitta nya jobb och utbildningar.
Att skola om sig behöver heller inte vara så krångligt som man tror, menar han.
– Jag rekommenderar att man ändå funderar kring om det är läge att plugga vidare. Jag brukar särskilt tipsa om yrkesutbildningarna då de är kortare, oftast två år, och riktar sig särskilt mot bristyrken.
Behåll lugnet
Det kan kännas lite lugnande att sätta det hela i ett perspektiv.
Under finanskrisen 2008–2009 blev väldigt många varslade, men många hittade också nya jobb, och av de som blev varslade blev bara tre av tio arbetslösa i slutändan, enligt Omid Rahmanian.
– Så det finns hopp om att vi kommer upp på banan ganska snabbt även efter det här. Ha lite "is i magen" även om det känns svårt just nu.