Värsta jobbkrisen i USA sedan depressionen

En arbetslöshet på 14,7 procent och 20,5 miljoner jobb som försvann. Det är den nattsvarta sammanfattningen för USA:s arbetsmarknad under april. Hur mörk framtiden blir handlar främst om hur utdragen coronasituationen blir och risken för en andra smittovåg enligt bedömare.

I dag presenteras ny månadsstatistik över arbetslösheten i USA. Arkivbild.

I dag presenteras ny månadsstatistik över arbetslösheten i USA. Arkivbild.

Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

Arbetsmarknad2020-05-08 07:45

Prognoserna var extremt låga. Facit blev också dystert. I spåren av coronapandemin rusade arbetslösheten upp från 4,4 procent i mars till 14,7 i april.

Siffran 20,5 miljoner betydde också det värsta raset sedan depressionen på 1930-talet.

Paradoxalt nog för många togs de dystra siffrorna med en axelryckning av finansmarknaden. Ledande index på Wall Street steg med mellan 1,6 och 1,9 procent. Förklaringen är delvis att medan jobbsiffran konstaterar det som varit så blickar analytiker framåt i stället.

Enorma insatser

– Dels ser att man att det görs enorma insatser från den amerikanska regeringen. Sedan det allra viktigaste, nämligen öppningen av det amerikanska samhället. Ju fortare man öppnar upp, desto fler av de arbetslösa tror man också ska komma tillbaka, säger Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank.

– Man har nu förhoppningen att coronaviruset kommer att vara under kontroll och hoppas på en V-kurva, alla vet att det gått rakt ned i källaren och tror nu att det ska gå upp igen.

TT: Och vad tror du?

– Jag är mera tveksam och tror mer på en utdragen återhämtning. Vi har inget vaccin ännu och många, främst äldre, kommer att vara försiktiga vilket gör att aktiviteten i ekonomin kommer att vara lägre.

Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken är inne på samma linje.

– Det finns många frågetecken. Kommer det en ny smittspridning vore det en katastrof såväl för ekonomin som för förtroendet för myndigheter. Även om ekonomin kommer utvecklas som ett V, tror inte vi att andra delen av V:et blir lika högt som före fallet.

Konsekvenser för Sverige

Finansminister Magdalena Andersson (S) är oroad över siffrorna från USA.

"Det kan få konsekvenser även för Sverige och vår exportindustri eftersom USA är en av våra viktigaste handelspartners", uppger hon i en skriftlig kommentar.

Magdalena Andersson påpekar att situationen är mycket allvarlig eftersom USA har relativt svaga sociala skyddsnät. Hon tillägger att många amerikanska hushåll riskerar att hamna i fattigdom och att det får konsekvenser för hela ekonomin.

Finansministern påminner om att regeringen redan lagt fram stora krispaket för Sverige.

"Vi följer utvecklingen mycket noga och är redo att snabbt vidta fler åtgärder om läget försämras", uppger Andersson.

Spelar ned siffrorna

President Donald Trump tonade knappast överraskande ned siffrorna i en intervju med Fox där han hävdade att han "kommer se till att jobben kommer tillbaka". För Trump är det nu en unik och besvärande situation. För ett par månader sedan sågs det som nästan givet att han skulle bli återvald, i några av de senaste opinionsundersökningarna har i stället Demokraternas Joe Biden gått om.

– Hans återval hänger på en skör tråd. Nu kommer han att försöka ingjuta mod och optimism och fortsätta att föra stimulanser till finanspolitiken. Sedan är det situationen med Kina där han å ena sidan vill ha förhandlingar om handelsavtal, å andra sidan vill ha någon att skylla på om det inte går hans väg, säger Knut Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!