Konkurserna ökar med 138 procent jämfört med förra året. Hotellen är i stort sett tomma, med en beläggningsgrad på elva procent, och omsättningen på landets restauranger har störtdykt. Coronakrisen slår ekonomiskt allra hårdast mot besöksnäringen.
Visitas vd Jonas Siljhammar beskriver läget som otroligt allvarligt.
– Vi är nu inne på femte veckan av till stora delar tom verksamhet. Det här började i storstäderna men har nu spritt sig i landet, säger han.
50 000 jobb borta
Organisationen räknar med att drygt 30 000 personer redan antingen varslats eller blivit av med sina extrajobb. Och till sommaren är 25 000 sommarjobb hotade, delvis eftersom det råder stor oklarhet angående landets nöjesparker. Totalt alltså över 50 000 jobb som försvunnit eller som hotats inom besöksnäringen. Men läget är ännu värre än så.
– Till det tillkommer de nästan 34 000 som blivit permitterade, det är långt ifrån säkert att alla deras arbetsgivare kommer att överleva. Det är stor tragik, både för anställda och företag, säger Jonas Siljhammar.
Regeringen har redan infört flera stödpaket för företag, som möjliggörande av korttidspermitteringar och subventioner av hyror. Men Visita menar att det inte räcker.
– Vi väntar på en tydlig signal från politiken, att man ska visa att man förstår besöksnäringens betydelse för svensk ekonomi och svenska jobb, säger Jonas Siljhammar. Han sågar också regeringens hyressubvention.
– Den har nästan inte haft någon effekt, de har gett nycklarna till fastighetsägarna – som inte förstått hur allvarlig situationen är. Det finns också kvar en otydlighet runt systemet.
Annat stöd
Arbetsgivarorganisationen förespråkar ett ekonomiskt stöd baserat på hur stor del av omsättningen ett bolag tappat, likt system som införts i andra nordiska länder.
– Har man tappat 40 procent eller mer av omsättningen kan man med ett sånt system ersättas för en del av sina fasta kostnader, har man tappat 100 procent tycker jag att man kan ersättas till 100 procent. Det måste finnas företag kvar när vi vill trycka på ekonomins på-knapp igen, säger Jonas Siljhammar.
TT: Hur snabbt måste ytterligare stöd till?
– Mycket snabbt, vi pratar om veckor. De behöver också gälla retroaktivt för april, annars kommer många fler gå i konkurs. Det skulle också skicka en signal till småföretagarna om att inte kasta in handduken.