50 000 vårdanställda kräver bättre arbetsmiljö

Tretton fack- och professionsförbund kräver att regeringen tar tag i arbetsmiljön inom vården. I dag lämnas underskrifter över till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Nästan 50 000 anställda inom hälso- och sjukvården har skrivit under ett upprop för en bättre arbetsmiljö. Arkivbild.

Nästan 50 000 anställda inom hälso- och sjukvården har skrivit under ett upprop för en bättre arbetsmiljö. Arkivbild.

Foto: Martin Mejia/AP/TT

Arbetsmiljö2022-12-12 07:51

I uppropet kräver förbunden en kriskommission för vården, fler vårdplatser och en hållbar arbetsmiljö. Initiativet tog form under våren efter att förbunden ville visa sitt missnöje med vad de beskriver som en ohållbar situation.

Totalt har närmre 50 000 namnunderskrifter samlats in och i dag lämnas de över till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Förbunden kräver bland annat att regering och regioner lyssnar på medarbetarna, satsar på de patienter som behöver det mest samt utbildar fler inom vårdyrkena.

”Våra medlemmar tycker om sina yrken. Men denna välvilja får inte utnyttjas. Den nya regeringen och de nya styrena i regionerna måste kraftsamla för vårdens arbetsmiljö. Vårdens medarbetare behöver krafttag för en bättre arbetsmiljö innan det är för sent", säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Fackförbunden som deltar på uppvaktningen av sjukvårdsministern är Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Kommunal, Vision, Akademikerförbundet SSR, Logopederna, Fysioterapeuterna, SRAT, Svenska barnmorskeförbundet, Psykologförbundet, Hälsoakademikerna och Sveriges arbetsterapeuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!