DÄlig koll pÄ tunga lyft i vÄrden

En av tre privata arbetsgivare inom vĂ„rd och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador nĂ€r personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport. –Ingen ska behöva bli sjuk eller skadad av sitt jobb. SĂ€ger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin.

Arbetsgivare inom vÄrd och omsorg Àr dÄliga pÄ att minska riskerna för belastningsskador bland personalen. Det framgÄr av en rapport frÄn Arbetsmiljöverket. Arkivbild.

Arbetsgivare inom vÄrd och omsorg Àr dÄliga pÄ att minska riskerna för belastningsskador bland personalen. Det framgÄr av en rapport frÄn Arbetsmiljöverket. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Arbetsmiljö2022-10-28 06:32

Arbetsmiljöverket har nyligen gjort inspektioner av 1 300 privata arbetsplatser inom vĂ„rd och omsorg. Det handlar om Ă€ldreboenden, hemtjĂ€nst, vĂ„rdcentraler och specialistlĂ€karverksamheter i hela Sverige.

– Det Ă€r lite bedrövligt att det ser ut sĂ„ hĂ€r. Även om man inte dör av belastningsskador sĂ„ handlar det om personal som far illa, sĂ€ger Erna Zelmin, generaldirektör pĂ„ myndigheten.

Slarvar med riskbedömningar

Det handlar om nÀr personalen lyfter eller förflyttar patienter eller brukare pÄ ett felaktigt sÀtt. Vid inspektionerna har Arbetsmiljöverket konstaterat att arbetsgivarna inte gör riskbedömningar som de ska och inte heller jobbar förebyggande för att undvika skador och förslitningar hos personalen

Enligt lag Àr arbetsgivaren skyldig att minska riskerna för belastningsskador genom riskbedömningar och genom att informera medarbetarna om till exempel hjÀlpmedel och bra arbetsstÀllningar.

SÀmst inom slutenvÄrden

Flest anmÀrkningar blev det inom slutenvÄrden dÀr vÄrdtagaren ligger inne pÄ en avdelning. DÀr pÄtalas brister hos omkring hÀlften av de inspekterade arbetsplatserna. Av de boenden som inspekterades fÄr 24 procent en anmÀrkning och bland mottagningar Àr det 30 procent.

– Det Ă€r egentligen ingen kĂ€rnfysik och jag tror att man ofta vet hur man borde göra, men att stress eller trĂ„nga utrymmen leder till att man inte hĂ€mtar ett visst hjĂ€lpmedel. Men det Ă€r en risk för bĂ„de personal och för patienter och brukarna, och arbetsgivaren behöver jobba med förutsĂ€ttningarna, sĂ€ger Erna Zelin.

BÄde mÀn och kvinnor drabbas av belastningsskador, men kvinnor Àr enligt rapporten överrepresenterade.

Fakta: Tunga lyft

Inspektionen frÄn Arbetsmiljöverket Àr en del av en EU-gemensam insats.

Under vecka 39 och 40 inspekterades totalt privata 1 300 arbetsplatser inom vĂ„rd och omsorg runt om i Sverige.

Slutsatserna Àr att nÀstan en tredjedel av arbetsgivarna brister i sin hantering av av risker för belastningsskador vid tunga lyft av mÀnniskor.

I denna inspektion ingÄr inga offentliga aktörer.

KÀlla: Arbetsmiljöverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!