Efter problemen – högvakten får nya hjälmar

Den beridna högvakten slopar sina silvergnistrande hjälmar och får i stället vanliga, svarta ridhjälmar. Detta efter att Arbetsmiljöverket bedömt att paradhjälmarna har allvarliga brister.

Den beridna högvakten byter tillfälligt sina silvriga hjälmar mot vanliga svarta, på grund av problem med säkerheten. Arkivbild.

Den beridna högvakten byter tillfälligt sina silvriga hjälmar mot vanliga svarta, på grund av problem med säkerheten. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetsmiljö2023-07-27 12:26

Den beridna högvaktens silvriga paradhjälmar är baserade på en modell från 1800-talet och det har funnits frågetecken kring hur bra den fungerar vid olyckor. Vid en inspektion i maj konstaterade Arbetsmiljöverket att det fanns allvarliga brister med paradhjälmen.

Nu har Försvarsmakten köpt in 200 vanliga, svarta ridhjälmar som kommer att användas vid höstens beridna ceremonier.

"Det är en kortsiktig lösning som innebär att vi gör ett avsteg från uniformsbestämmelserna. Men det innebär att vi kan genomföra vår verksamhet i stort sett enligt plan", säger Livgardets chef överste Stefan Nacksten i ett pressmeddelande.

För ceremonier till fots får paradhjälmen fortsatt användas. Ett arbete med att ta fram en ny paradhjälm som ger tillräckligt skydd pågår och planen är att den nya hjälmen ska kunna tas i bruk 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!