För klena insatser mot hot och våld på jobbet

Trots vetskapen om att arbetet kan innebära fara för de anställda gör de allra flesta arbetsgivare för lite för att minska riskerna för hot och våld. Åtta av tio arbetsgivare får underbetyg av Arbetsmiljöverket.

Tågvärdar, som ofta arbetar ensamma även kvällar och helger, löper stor risk att utsättas för hot eller våld. Arkivbild.

Tågvärdar, som ofta arbetar ensamma även kvällar och helger, löper stor risk att utsättas för hot eller våld. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsmiljö2023-01-25 12:02

Arbetsmiljöverket har följt upp det förebyggande arbetet i särskilt utsatta branscher. Det handlar bland annat om boenden för unga i behov av stöd (HVB-hem) eller för vissa funktionshindrade (LSS-boende). Även kollektivtrafiken, kriminalvården och butikskontrollanter ingår, liksom sluten ungdomsvård.

Totalt har mer än 1 000 inspektioner gjorts under åren 2018-2022. Resultat: 77 procent av de synade arbetsplatserna måste åtgärda svagheter i sitt arbetsmiljöarbete. Arbetsgivarna gör alltså för lite för att säkra de anställdas trygghet och säkerhet.

Bristerna märks både i det förebyggande arbetet och i rutinerna för vad som ska göras när det väl uppstår en hotfull eller farlig situation.

Till de allra mest utsatta hör tågvärdar, som ofta arbetar ensamma och löper risk att hamna i konflikt med resenärer vid biljettkontroll. Även anställda vid HVB-hem och LSS-boenden är utsatta. Där rapporteras inte heller alla incidenter.

"Det kan bero på att det saknas rutiner, men det kan också vara att hot och våld blivit så vanligt att man inte längre rapporterar in det som sker. Det är allvarligt, inte minst för att det blir svårare att förebygga att liknande situationer uppstår igen", säger projektledare Eva Karsten vid Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!