Skogsmaskiner förstörde unikt gravfynd

Nyligen hittades vad som kan vara en av Nordens äldsta kända gravmonument utanför Västra Ansvar i Överkalix. Glädjen över fyndet blev dock kortvarig då det visade sig att gravarna hade kraftiga skador från skogsbruksmaskiner.

Arkeologer i Norrbotten upprörs över att fem gravar från tidigare stenåldern blivit kraftigt förstörda av skogsbruksmaskiner. Arkivbild.

Arkeologer i Norrbotten upprörs över att fem gravar från tidigare stenåldern blivit kraftigt förstörda av skogsbruksmaskiner. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Arkeologi2023-10-09 03:00

– Upptäckten gav mig mardrömmar, säger arkeologen Frida Palmbo på Norrbottens museum till NSD.

Fornlämningen, som omfattar fem så kallade rödockragravar, tros vara cirka 7 000 år gamla och kan därmed tillhöra de äldsta kända uppbyggda gravmonumenten i Norden. Gravskicket där den döde täcks med rödockra, en järnhaltig sand, härstammar från stenåldern.

– Tidigare har det funnits tre kända rödockragravar i länet, vi har inte vetat att sådana här gravar kan ligga så tätt, säger Frida Palmbo.

Fyndet ligger på privat skogsmark i Överkalix kommun. Avverkningen har fått alla nödvändiga tillstånd från Länsstyrelsen, men har skett i nära anslutning till en känd fornlämning.

– I somras fick vi in ett tips. När vi kom till platsen upptäckte vi rödockra och spår efter en skogsmaskin. Föraren har inte begått något lagbrott, men det var synd att denne inte reagerade när det dök upp röd sand ur marken. Det som upprör är att man kan få tillåtelse att markbereda relativt nära kända fornlämningar, säger Frida Palmbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om