Bedragare blåste Nathalie på 99 000 kronor

Nathalie trodde att hon skulle göra en kreditkoll för att få komma på en visning av en studentlägenhet i Uppsala. I stället gav hon bedragare full tillgång till sitt sparkonto.
–Jag såg att alla mina sparade pengar var borta och fick panik, säger hon.

Nathalie blev lurad på nästan 100|000 kronor av en kvinna som hon trodde var mäklare.

Nathalie blev lurad på nästan 100|000 kronor av en kvinna som hon trodde var mäklare.

Foto: Privat/TT

Inrikes2023-08-19 06:00

Under ett års tid arbetade Nathalie, 20, för att spara ihop pengar. Planen var att hon skulle ha ett sparkapital vid sidan av sina studiemedel för att undvika större lån.

Efter att ha blivit antagen som reserv till ett program vid Uppsala universitet i juli började hon att leta efter en lägenhet.

– Jag fick kontakt med en kvinna och vi skrev lite fram och tillbaka. Hon sade att hon jobbade som mäklare och att hon ville göra en kreditkoll, vilket jag personligen tyckte var bra, säger Nathalie.

Köpte bitcoins för pengarna

Kvinnan skickade därefter fejkade bilder från ett kreditupplysningsföretag med en QR-kod. Bara några minuter senare hade hon lyckats köpa bitcoins för alla pengar på Nathalies sparkonto, totalt 99 000 kronor.

– Jag fick panik och försökte rädda pengarna. Då blev jag spärrad från mitt bank-ID och tänkte att nu är det kört. Senare fick jag veta att hon också tog ett lån i mitt namn, säger Nathalie.

Kvinnan hann aldrig köpa något från lånet på 5 000 kronor, men de 99 000 kronor som försvann i samband med den fejkade kreditupplysningen har Nathalie fortfarande inte sett skymten av.

Hon har anmält händelsen till både polisen och sin bank.

– Polisen har lagt ner ärendet och sagt att det nästan är omöjligt att spåra när någon köper bitcoins så nu är det upp till min bank, säger Nathalie.

Bedragare anpassar sig

Under en längre tid har det varit allmänt känt hos polisen att bedragare lägger ut fejkade bostadsannonser för att sedan be studenter att överföra en deposition.

– Det har funnits två tillvägagångssätt. Antingen betalar man en deposition efter att man har varit på en lägenhetsvisning men som egentligen kanske är en bostad som någon hyrt på Airbnb, eller så är det så bråttom att man ska överföra depositionen redan före visningen. I vissa tillfällen ber de även om en förskottshyra, säger Björn Seeth vid polisens nationella bedrägericentrum.

Tillvägagångssättet är väl känt hos polisen, men på senare tid har polisen uppmärksammat att bedragare även börjat efterfråga en kreditkoll.

– De ändrar tillvägagångssätt hela tiden. Det vi ser nu är att man vill göra en kreditkontroll med bank-id innan visning av en lägenhet. Det låter kanske rimligt för många, men det man egentligen gör är att ge bort inloggningen till sin internetbank, säger Björn Seeth och fortsätter:

– Då kan man tömma kontot helt och hållet. Det är riktigt, riktigt illa.

Vanligare vid studiestart

Polisen har ingen statistik över hur vanligt det är att studenter råkar ut för bedrägeri i samband med lägenheter.

Björn Seeth uppskattar att det rör sig om cirka 100 fall i månaden.

– Det pågår egentligen hela året, men det finns alltid en viss förhöjning i juli och augusti. Då finns det ju alltid en stress hos studenter. De får antagningsbesked i mitten av juli och studierna drar i gång i slutet av augusti. De här bedragarna följer naturligtvis marknaden.

Så skyddar du dig mot bedragare

Betala inte depositioner för att få komma på visning.

Använd aldrig bank-id på uppmaning av uthyraren och lämna inte ut uppgifter från bankdosa.

Ta reda på vem som äger lägenheten, vem du träffar och att lägenheten får hyras ut i andra hand innan du överför förskottshyror eller deposition. Det kan kontrolleras via hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Källa: Nationellt bedrägericentrum


Tre sätt att bli lurad på

Före visning: Bedragaren begär en deposition och eller förskottshyra för att genomföra en visning, med olika förklaringar som att han eller hon befinner sig på annan ort och måste resa för att visa lägenheten.

Kreditkoll: Bedragaren ber spekulanten att läsa av QR-koder med sitt bank-id flera gånger med olika förklaringar, vilket till slut leder till att bedragaren tar över och tömmer bankkontona.

Efter visning: Bedragaren begär deposition eller förskottshyra för att du som spekulant ska få tillgång till lägenheten.

Vid deposition handlar det ofta om några tusen kronor, vid förskottshyror runt 30 000 och vid kreditkoll handlar det om allt som finns sparat.

Källa: Nationellt bedrägericentrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!