Människan kan teoretiskt sätt leva i åtminstone 130 år – och kanske till och med ännu längre. Det har forskare kommit fram till i en studie som i veckan publicerades i den vetenskapliga tidskriften Royal Society Open Science.
Utifrån resultaten kan det vara så att det inte finns någon gräns när det kommer till människans livslängd.
Däremot är chanserna att bli 130 år väldigt små, nästan en på miljonen.
Studien utfördes genom att studera och analysera data över människor med hög ålder, så kallade "supercentenarians", människor över 110 år, och "semi-supercentenarians", människor som är 105 år eller äldre.
Det bör tilläggas att studiens deltagare är en ovanlig skara, med människor som redan har uppnått en sällsynt hög ålder.
Den som ledde studien, statistikprofessorn Anthony Davison från Swiss Federal Institute of Technology i Lausanne, anser att i och med att allt fler blir 110 år eller äldre ökar chansen också för att bli en på miljonen, och nå 130 år.
Fler hundraåringar i dag
Ett statistiskt samband som Karin Modig, docent vid Karolinska Institutet som har forskat kring livslängd, också beskriver.
När medellivslängden ökar och fler närmar sig hundrastrecket ökar chansen statistiskt för att bli 100 eller äldre, menar hon.
Men det bör understrykas att en högre medellivslängd inte är samma sak som att de allra äldsta blir ännu äldre.
Efter det att man har fyllt 100 är risken för att dö ungefär 50 procent för varje år som går.
– Vi får fler hundraåringar men det beror på att dödligheten i åldrar under hundra år har minskat. Men när man väl blivit hundra har det inte hänt så mycket med dödsriskerna, de är i stort sett oförändrade, säger Karin Modig.
Ingen trend av högre maxålder
I Sverige har man inte sett någon stadig trend av en ökad maxålder, säger Karin Modig.
– I det fallet skulle vi till exempel se att människor nådde en högre ålder med tiden, men det har vi inte gjort.
Förutom den statistiska aspekten av att det blir fler hundraåringar finns det också en diskussion om det är fysiskt rimligt att leva till 130 år.
– Det är heller inte så enkelt att man kan säga att bara vi besegrar cancer kommer fler att bli äldre än 120–130 år. Men de riktigt gamla människorna dör oftast inte av cancer. Vi kanske kan rädda fler i lägre ålder men det är inte säkert att de blir så gamla, säger Karin Modig.
I stället handlar det mer om att hindra åldrandet och den generella nedbrytningen av kroppens celler. På sätt och vis kan man göra det genom att till exempel jobba mindre hårt, äta bättre och att inte röka. Men åldrandeprocessen fortgår ändå.
Beror på medicinska framsteg
Därmed kommer chanserna till att nå en mycket hög ålder snarare att bero på medicinska framsteg, att man till exempel kan byta ut eller tillföra stamceller eller hitta ett sätt för att bromsa kroppens åldrandemekanismer.
– Det pågår mycket forskning kring det i dag och det är inte osannolikt att det inom 80 år sker stora framgångar inom det området, säger Karin Modig.
– Samtidigt är det så, om det är som forskarna säger, att de som ska bli 130 år inom detta århundrade är i min generation, från 30–50 år i dag. En generation som redan levt sina liv i den miljö och exponering som finns i dag, vilken vi inte har sett effekten av ännu.