Från och med den 1 oktober ändrar Sveriges kommuner och regioner sina regler för dygnsvila. EU-kommissionen har ifrågasatt om kollektivavtalet är förenligt med EU:s arbetstidsdirektiv i vissa delar.
Direktivet innebär att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn. Det kan innebära att scheman förändras för bland annat brandmän och att de förbjuds att jobba dygnslånga pass.
En heltidsbrandman jobbar ofta 24-timmarspass, vilket många uppskattar med argumentet att det innebär mer tid till vila och familj.
– Det finns förslag där vi skulle jobba tre av fyra helger. Det blir helt ovärdigt om man har en familj, säger Ludvig Jutterdal, brandman i Malmö, till TV4 Nyheterna.
I dagsläget motsvarar sju dygn en månads heltid. Det nya schemat kommer att betyda mer helgjobb, flera nattpass i rad och mindre tid för vila, familj och fritid, menar brandmännen.
Namninsamling har startats
En grupp brandmän – Skydda räddningstjänstens arbetstider – har startat en namninsamling bland landets 5 000 heltids- och 10 000 deltidsbrandmän.
Hittills har över 2 000 brandmän skrivit på uppropet med krav på undantag för räddningstjänsten. Man hävdar att de nya reglerna kommer leda till försämrade arbetsvillkor med risk för massuppsägningar.
– Jag kommer inte vara intresserad av att jobba med den nya dygnsvilan, i alla fall inte på sikt, säger Nicklas Almqvist i Norrtälje till TV4.
Enligt Magnus Krantz, ombudsman för Brandmännens riksförbund, måste parterna försöka förhandla fram ett undantag.
– Vi ser ju att det behöver införas ett undantag för de samhällsbärande funktionerna, där bland annat räddningstjänsten ingår, säger han till TV4.
SKR, som företräder arbetsgivarna, betonar att ett undantag inte är möjligt.
– Det är inte ett fritt val att följa direktivet, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, till Aftonbladet.
"Måste låta processen ha sin gång"
Jonas Nilsson, förhandlare på Kommunal, meddelar att fackförbundet har förståelse för brandmännens reaktioner.
"I dagsläget pågår förhandlingar om dygnsvila och anpassningar, till exempel arbetstider för räddningstjänstpersonal och personlig assistans. Målsättningen med förhandlingarna är att Kommunals avtal ska vara förenliga med de minimikrav för dygnsvila som följer av EU:s arbetstidsregler", skriver han i ett mejl till TT.
TT: Innebär det då att ni inte kommer att förhandla om ett undantag från förbudet mot dygnspassen inom räddningstjänsten?
"Nej, det innebär att vi är inne i förhandlingarna kring bilagorna och att vi måste låta den processen ha sin gång. Målsättningen är, som alltid när vi förhandlar, att det ska bli så bra som möjligt för medlemmarna i Kommunal", skriver Jonas Nilsson.
Ett EU-direktiv sätter upp mål som medlemsländerna ska nå, men de får själva bestämma hur det ska gå till.
Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vilka som startat namninsamlingen.