Brister i känsligt system i Kungsbacka

Kungsbacka kommuns verksamhetssystem för känslig information i individärenden har brister. Nu lex Sarah-anmäler kommunen det inträffade.

Kungsbacka kommuns system för känslig information i individärenden har brister. Arkivfoto.

Kungsbacka kommuns system för känslig information i individärenden har brister. Arkivfoto.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Inrikes2021-10-29 10:04

Tre av kommunens förvaltningarna använder verksamhetssystemet Combine för känslig information i individärenden. I september upptäcktes att det fanns brister i systemet när det gäller den interna hanteringen och att en funktion för personuppgifter bör förbättras.

Enligt ett pressmeddelande från Kungsbacka kommun innebär bristen: "en risk som kan bli allvarlig eftersom socialtjänsten är skyldig att hantera och förvara uppgifter om personliga förhållanden så att obehöriga inte får tillgång till dem". I nuläget känner Kungsbacka kommun dock inte till att någon individ har drabbats av bristerna.

Risken finns kvar

Kommunen har genomfört de säkerhetsåtgärder som förvaltningarna kan genomföra. Trots detta finns risken kvar, om än i mindre omfattning. Förvaltningarna har startat en dialog med systemleverantören för att rätta till den kvarstående bristen i systemet.

De förvaltningar som använt systemet är: Individ & familjeomsorg, Vård- & omsorg och Gymnasium & arbetsmarknad.

Kungsbacka kommun har gjort en lex Sarah-anmälan eftersom socialtjänsten är skyldig att rapportera varje missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande som sker i verksamheten. Anmälan ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!